Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε ο γιος του Δούκας Ερρίκος.

Ο Ιωάννης είχε τα ηνία του Λουξεμβούργου από το 1964 ως το 2000, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δούκα ο γιος του Ερρίκος.

Ο εκλιπών επέβλεψε τη μετατροπή του Μεγάλου Δουκάτου σε διεθνές οικονομικό κέντρο.

Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1921 στο Λουξεμβούργο, όπου σπούδασε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ολοκλήρωσε στο Ampleforth College, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1939 ορίστηκε διάδοχος. Όταν στις 10 Μαΐου 1940 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Λουξεμβούργο, η οικογένειά του που είχε ειδοποιηθεί, έφυγε την προηγούμενη νύχτα για το Παρίσι και μετά για τη Νέα Υόρκη.

Ο Ιωάννης σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Université Laval του Κεμπέκ. Εκπαιδεύτηκε στο Βρετανικό Στρατό στο Aldershot ως υπολοχαγός ως το 1943. Αποβιβάστηκε στη Νορμανδία στις 11 Ιουνίου 1944 και πήρε μέρος στη Μάχη της Καέν και την απελευθέρωση των Βρυξελλών.

Στις 10 Σεπτεμβρίου έλαβε μέρος στην απελευθέρωση του Λουξεμβούργου και μετά προωθήθηκε στο Arnhem και στην εισβολή στη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο έγινε συνταγματάρχης των Γρεναδιέρων της Βρετανίας.

Όταν η μητέρα του Καρλόττα παραιτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1964, έγινε Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου ως τις 7 Οκτωβρίου 2000.