Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε την απώλεια του διακεκριμένου δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της Ένωσης, Μανώλη Μαθιουδάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή χθες, Κυριακή 2 Ιουνίου, το απόγευμα.

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1933. Ήταν γιος του ήρωα της κρητικής αντίστασης Γιάννη και στην παιδική ηλικία του φυλακίστηκε μαζί με τη μητέρα του από τους Γερμανούς. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του γράφτηκε στην Πάντειο Σχολή, η δημοσιογραφία, όμως, τον κέρδισε για περισσότερα από 40 χρόνια. Τη σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» το 1958, στην αρχή ως αθλητικός συντάκτης και σύντομα ως αστυνομικός ρεπόρτερ. Στο αστυνομικό ρεπορτάζ αφιέρωσε όλη τη δημοσιογραφική ζωή του πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας «Τα Νέα» και του περιοδικού «Ταχυδρόμος».

Άνθρωπος εργατικός και υπεύθυνος, με πάθος για την έρευνα και την εξακρίβωση των γεγονότων, κατέγραψε στα ρεπορτάζ του όλα όσα απασχόλησαν το ρεπορτάζ με θάρρος και αντικειμενικότητα. Με πρώτη ύλη το πλούσιο ρεπορτάζ αλλά και τις μικρές ιστορίες που δεν τυχαίνουν μεγάλης δημοσιότητας, έγραψε τα βιβλία «Αετονύχηδες», «Κάτι να καίει» και «Ποινικό Μητρώο της Αθήνας», σε συνεργασία με τον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και για δεκαετίες συνεργάτη του Δημήτρη Μαθιόπουλο. Δούλεψε, επίσης, στην «ΕΡΤ» από το 1974 έως το 1990 και υπήρξε διευθυντής του γραφείου Αθηνών του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Λόγος».

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, ασχολήθηκε έντονα και με τον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό. Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Ταμίας, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και στο τέλος Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία που άφησε έντονο αποτύπωμα στην ΕΣΗΕΑ. Άνθρωπος ανεξάρτητος, περήφανος και μαχητικός, τίμησε τις αγωνιστικές περγαμηνές της οικογένειάς του. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδικάτου Τύπου. Έδωσε μεγάλες μάχες για τα δίκαια των συναδέλφων δίνοντας λαμπρή συνέχεια στους ιστορικούς αγώνες του κλάδου μας. Υπήρξε άτεγκτος σε θέματα αρχής και δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Έδωσε τον αγώνα τον καλό με παρρησία και κρητική λεβεντιά.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Ενώσεως εκφράζοντας τα συναισθήματα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου κλίνουν το γόνυ στον αξέχαστο πρόεδρο και τον αποχαιρετούν με μεγάλο σεβασμό και συγκίνηση. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Μαριάννα, τις κόρες του Ελένη και Δήμητρα και τα εγγόνια του», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.