Χιλιάδες υποθέσεις έχουν καταφθάσει στις εφορίες όλης της χώρας και οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση οι υποθέσεις αυτές θα παραγραφούν και ενδεχομένως να προκύψει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές των εφοριών καλούνται να ελέγξουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, αναδρομικά που έλαβαν συνταξιούχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει καταβληθεί ο αναλογούν φόρος, εισοδήματα εξωτερικού καθώς και τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών.
Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις που παρέλαβαν οι εφορίες(οι περισσότερες αφορούν στο έτος 2015) είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το περυσινό έτος, αλλά ο χρόνος είναι ιδιαίτερα μικρός καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να κοινοποιηθούν στους φορολογούμενους πριν από το τέλος του έτους.
Κάθε υπάλληλος εφορίας έχει επωμιστεί με 20 υποθέσεις οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021.
Και αυτό καθώς η εφορία έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, αφού προηγουμένως δώσει σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης αυτής.
Εν συνεχεία η αρμόδια φορολογική αρχή πρέπει έχει περιθώριο άλλων 10 ημερών περίπου προκειμένου να προλάβει να εξετάσει τις απόψεις των φορολογουμένων.
Σε κάθε περίπτωση η εφορία θα πρέπει να έχει κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου πριν το τέλος του έτους. Δηλαδή θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει λάβει την κοινοποίηση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται οι ακόλουθες περιπτώσεις υποθέσεων φορολογουμένων που παραγράφονται στις 31-12-2021:
1) Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Και φέτος θα πραγματοποιηθούν οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό μισθωτών και συνταξιούχων που ενώ έλαβαν καθυστερημένα μέσα σε μια χρονιά ποσά αποδοχών που αφορούσαν παλαιότερα έτη, δεν προέβησαν στη δήλωση των αναδρομικών αυτών ποσών. Σημειώνεται ότι στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015.
2) Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν λανθασμένα στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015. (έλεγχος ΜΥΦ)
3) Εισοδήματα εξωτερικού. Χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του εξωτερικού έχουν εντοπιστεί από φορολογική διοίκηση μέσω των στοιχείων που λαμβάνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφορίων με άλλα κράτη. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν τις προσεχείς μέρες προκειμένου να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση με τα εισοδήματα του εξωτερικού. Αμέσως μετά η εφορία θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα επιβάλλοντας και τα πρόστιμα που αναλογούν στον κάθε ένα που “ξέχασε” να τα δηλώσει στην Ελλάδα.
Παράλληλα στις 31-12-2021 λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του έτους 2015 αλλά και στις ακόλουθες φορολογικές υποθέσεις:
α) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος (στο πέμπτο έτος) της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
β) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2010, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών “συμπληρωματικά στοιχεία”, από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι η φορολογητέα ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν ανακριβείς.
Πηγή: capital.gr