Στην άμεση εφαρμογή ρυθμίσεων για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, δίνεται σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών μέχρι 120 δόσεις, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η διάταξη αναμένεται να έχει δραστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Ετσι, οι οφειλέτες θα έχουν πλέον την ευχέρεια να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πολύ περισσότερες δόσεις, εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου οι ρυθμίσεις ήταν πιο περιορισμένες και οι προϋποθέσεις πιο αυστηρές.
Τα χρέη στον ΕΦΚΑ παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα και φτάνουν πλέον στα 50 δισ. ευρώ, καθώς τα τελευταία χρόνια διογκώνονται συνεχώς. Οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις των 24 δόσεων και ένας στους δύο που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση δυσκολεύεται να την τηρήσει και την εγκαταλείπει. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επιτόκια είναι μη δελεαστικά, αφού για τους οφειλέτες που είναι σε ρύθμιση είναι 5,5% ενώ για τους υπόλοιπους φτάνει στο 8,5%.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιπτώσεις οφειλών που λόγω των προσαυξήσεων εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε σχέση µε το αρχικό ύψος του χρέους. Πλέον, οι οφειλές που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και σήμερα η μοναδική διαθέσιμη επιλογή σταδιακής αποπληρωμής είναι η πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, η οποία δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών, θα καλύπτονται μέσω της νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κυβερνητικό σχέδιο αφορά 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 10.000 ευρώ, για τις οποίες η αποπληρωμή της οφειλής θα φθάνει μέχρι 120 δόσεις. Το μέτρο ενδέχεται να συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, οκτώ στις δέκα μικρομεσαίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών τους.
Μάλιστα, έξι στις δέκα από αυτές προχώρησαν –τους τελευταίους δώδεκα μήνες– σε αύξηση της τιμής των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας. Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, με το 59,8% να εκτιμά ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Στις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι κάπως πιο ισορροπημένα, με το 51% να προσδοκά μια καλύτερη πορεία. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η νέα ρύθμιση θα δώσει μια πολύτιμη ανάσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αποτελούν το βασικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, μια σημαντική διάσταση της ρύθμισης είναι ότι αυτή συνδυάζεται με την εφαρμογή πολιτικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των οφειλών.
Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ και οι αρμόδιοι φορείς θα προχωρήσουν σε αυστηρότερους ελέγχους για την εξασφάλιση της σωστής εφαρμογής των ρυθμίσεων και την αποφυγή καταχρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι απλή και ευέλικτη, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, όπου θα επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων που επιθυμούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και το πάγωμα των προσαυξήσεων και των τόκων που επιβαρύνουν τις υπάρχουσες οφειλές, δίνοντας ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες για την αποπληρωμή τους.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών πλάνων εξόφλησης, προσαρμοσμένων στις οικονομικές δυνατότητές τους.