«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».
Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Ικανοποίηση Δένδια
Σε δήλωση του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους για τα ζητήματα της τουρκικής παραβατικότητας και το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και βρήκε ευρύτατη στήριξη.
Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών η χώρα βρήκε στήριξη από την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται και μία άμεση επίσκεψη στη Ρώμη προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες του με τον Ιταλό ομόλογό του.
«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Και συνέχισε: «Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από την Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία». Επιπλέον ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής από τους αρχηγούς των κρατών-μελών.