Δεν μιλάμε για αξιολόγηση δικαστών, αλλά για αξιολόγηση της παρακολούθησης των σεμιναρίων επιμόρφωσής τους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για απόσυρση του άρθρου 40 του νομοσχεδίου, που αφορά στα σεμινάρια επιμόρφωσης των εν ενεργεία δικαστών, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι πρόκειται για «8 μέρες σεμιναρίων μέσα σε 8 χρόνια». Τα σεμινάρια, εξήγησε ο κ. Τσιάρας, περιλαμβάνουν 4 ενότητες που πρέπει να είναι σε γνώση των δικαστών: 1) Οργάνωση και διοίκηση δικαστηρίων, δικαστική επικοινωνία και δεοντολογία, 2) Οικονομικό Δίκαιο, 3) Νομική εμβάθυνση σε θεαματικές ενότητες ανάλογα με τον κλάδο δικαιοσύνης που τους αφορά και 4) Δίκαιο ΕΕ και Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Είναι ενότητες έξω από την πραγματικότητα;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιάρας. Παρέθεσε, μάλιστα, πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης, στον οποίο η Ελλάδα καταγράφεται «τελευταία» όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση των δικαστών.

Οι εξετάσεις για τα συγκεκριμένα σεμινάρια, είναι εξετάσεις «pass or fail», δηλαδή πετυχαίνεις ή δεν πετυχαίνεις, είπε ο κ. Τσιάρας: «Ούτε βαθμολογούνται, ούτε η βαθμολόγηση λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση των δικαστών, και αυτό είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο», σημείωσε. Αναφερόμενος μάλιστα σε σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που λέει ότι δεν μπορείς να αξιολογείς με αυτό τον τρόπο τους δικαστές, τόνισε ότι «εμείς δεν μιλάμε για την αξιολόγηση των δικαστών, αλλά το εάν έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια. Είναι αξιολόγηση παρακολούθησης μόνο!».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φορέων που εκλήθησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου στην αυριανή (2η) συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάκης και Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.