Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ’ όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων. Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αξιοσημείωτα, ενώ ο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε πληγεί στα χρόνια της κρίσης μετά το 2010. Σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να είχε υποστεί μόνιμο πλήγμα, αν υπήρχε κακή διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε σθεναρά, επιστρέφοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα ρεκόρ.

Παρομοίως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε επιδέξια τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποφύγει το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που είχαν χαρακτηρίσει τα χρόνια του 2010.

Τέλος η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για να άρει περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες κατά το 2022, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Στην έκθεση αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας: “Χθες, στο Democracy Index 2022 η Ελλάδα ανέβηκε από την 34η στην 25η θέση, βελτίωση δηλαδή στη θέση κατάταξης κατά εννιά θέσεις. Στην Έκθεση υπάρχουν μια σειρά από παρατηρήσεις. Παρά, όμως, τις όποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται από το διεθνή οργανισμό στις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής, την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος που αυξήθηκε, την αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Να υπενθυμίσω ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019, στην ίδια Έκθεση, η Ελλάδα είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερες θέσεις.

Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον, μέσα και στο κλίμα των τελευταίων ημερών, έχει και η σύγκριση στην ίδια Έκθεση, με την κατάταξη, με τη θέση που είχε η χώρα μας το 2018. Το 2018 ήταν τελευταία χρονιά με πλήρη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 40 με βαθμολογία 7,29. Το 2022 η Ελλάδα είναι στη θέση 25 με βαθμολογία 7,97. Με απλά λόγια σύμφωνα με την Έκθεση η χώρα μας, κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης τετραετίας μας, ανέβηκε στο συγκεκριμένο δείκτη κατά 15 θέσεις.

Πρόκειται για ακόμη δύο εξελίξεις, Εκθέσεις, που γκρεμίζουν τη μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια καλά σχεδιασμένη μεθόδευση είναι η αλήθεια, προσπαθεί σώνει και καλά να πείσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι δεν ζουν στην Ελλάδα, αλλά σε μια τριτοκοσμική, ανελεύθερη και σχεδόν δικτατορική χώρα. Σώνει και καλά! Αυτή η επιλογή, από μόνη της, φανερώνει την αμετροέπεια και την αλαζονεία. Γιατί δεν υπάρχει πιο αμετροεπής πράξη, από την υποτίμηση της λογικής, της γνώμης, της άποψης των πολιτών”.

Democracy Index 2022 final (1)