Τα εθνικά θέματα, σύμφωνα με το κλασικό στερεότυπο, ακολουθούν το εθνικό αφήγημα.
Δηλαδή όποιος τολμά να πει την αλήθεια υφίσταται τον προπηλακισμό της γαλαρίας των φανατικών. Υπάρχει μια αρχαία παροιμία που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την ασχετοσύνη ορισμένων επάλληλων κύκλων, φαύλων ως προς τις προσωπικές επιδιώξεις τους, αλλά και επικίνδυνων ως προς τα εθνικά συμφέροντα: «Ουδέ τα τρία Στησιχόρου γνώναι». Έχουν πλήρη άγνοια και παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται να παραδίδουν μαθήματα πατριωτισμού.
Πέραν, όμως, των φανατικών της γαλαρίας, υπάρχουν και οι επιτήδειοι των «διακεκριμένων θέσεων» που χρησιμοποιούν το εθνικό συναίσθημα προκειμένου να εκθρέψουν την εθνική νεύρωση προς ίδιον όφελος. Αυτοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους άσχετους, μια και αφηγούνται την ιστορία παραβλέποντας τη γεωγραφία και γράφουν εκθέσεις ιδεών που συνήθως οδηγούν σε εθνικές καταστροφές.
Ο στίχος του τούρκου ποιητή Κανίκ, που έζησε στα χρόνια του Βενιζέλου και του Κεμάλ, αξίζει προσοχής: «Και τι δεν κάναμε γι’ αυτή την πατρίδα. Άλλοι σκοτωθήκαμε, άλλοι βγάλαμε λόγους».
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις στάθηκε η εθνικά ορθή και πολιτικά συνετή προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Γιατί έπεσαν να τον «κατασπαράξουν»; Για το αληθές. Ό,τι άλλο η εθνική κυριαρχία και άλλο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τα 6 μίλια είναι η εθνική μας κυριαρχία. Τα 12 μίλια αφορούν στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού; Απ’ τη στιγμή που δεχόμαστε να συζητήσουμε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και τίποτα παραπάνω, προς τι η σπέκουλα; Μήπως γιατί ο Γεραπετρίτης (σημειωτέον δεν έχει προσωπική ατζέντα) που δεν είναι «επαγγελματίας» πολιτικός και πατριώτης, είπε την αλήθεια; Ή μήπως γιατί κάποιοι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους και ο Γεραπετρίτης γνωρίζει που το πάνε;
Σε κάθε περίπτωση έχουν γνώσιν οι φύλακες…
Χάρης Παυλίδης