Πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ για να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να χτίσουν ανθεκτικότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται πίσω από τα Δυτικά Βαλκάνια – τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κινητοποιήσαμε ένα απαράμιλλο πακέτο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή και σήμερα συντάσσουμε ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την τόνωση των απαραίτητων επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση. Επενδύουμε στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να προχωρήσουμε στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να βγούμε πιο πράσινοι, ισχυρότεροι και πιο βιώσιμοι από την τρέχουσα κρίση», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Νέα στήριξη στο μέλλον

Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει δημοσιονομική στήριξη 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο. Αυτό το ποσό θα υποστηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους.