Την έντονη αντίδραση συνεργάτη του Τούρκου προέδρου και ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προκάλεσε μια αγγελία του Reuters μέσω της οποίας αναζητά εργαζόμενο στο γραφείο της στην Τουρκία.

Το γνωστό βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε αγγελία για αναπληρωτή προϊστάμενο στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο περιεχόμενο της αγγελίας γίνεται αναφορά στα προσόντα του υποψήφιου συνεργάτη και στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα επί ημερών Ερντογάν, ασκώντας μάλιστα στην τραγική εικόνα της οικονομίας.

Το κείμενο της αγγελίας:

«Ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική. Κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της υψηλών επιδόσεων ομάδας μας που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες.

Η Τουρκία είναι μια σύνθετη και γρήγορα αναπτυσσόμενη ιστορία. Ο επιτυχημένος υποψήφιος θα είναι ένας ισχυρός ρεπόρτερ και συγγραφέας με μάτι για μια συναρπαστική αφήγηση και με την ικανότητα να διαχωρίζει μια συχνά συγκεχυμένη εικόνα για να πει μια καλά πλαισιωμένη και ισορροπημένη ιστορία, αποτυπώνοντας την πολιτική και οικονομική σημασία των γεγονότων και τις διεθνείς προεκτάσεις τους».

Απάντηση από συνεργάτη Ερντογάν και TRT

Ο Φαχρετίν Αλτούν (διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου) θεωρεί ότι η αγγελία θα μπορούσε να είναι φυλλάδιο για προπαγάνδα.

Όπως υποστηρίζει: «Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις σύγχρονες “κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο. Πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί τόπου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».

Από την πλευρά του το τουρκικό αγλλόφωνο μέσο TRT απάντησε δημοσιεύοντας δική του «αγγελία» γραμμένη με παρόμοιο ύφος (οικονομική κατάσταση, αλλαγές κυβερνήσεων) ζητώντας υπάλληλο στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικά γράφει: «Αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η COVID-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή.

Οι μικρές σε διάρκεια κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εν αμφιβόλω, απομακρύνοντάς το από την Ευρώπη.

Οι υποψήφιοι να παρέχουν υποστήριξη στην υψηλών επιδόσεων ομάδα μας, καθώς ξεκινούν την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων όπως η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η απειλή που συνιστά για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός και η υποτιμημένη λίρα συνδυάζονται για να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασταθή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας».