Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας και ανακοινώνει το δυναμικό comeback της Ελλάδας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σήμερα στις 11:00 οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΠΑ Διεθνών,έχοντας δίπλα του τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τη γεν. γραμματέα Ενέργειας Αλ. Σδούκου, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτο και το διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη.

Γράφει ο… μη ειδικός συνεργάτης

Στόχος της κυβέρνησης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό σεισμικές έρευνες, προκειμένου να αξιολογηθεί η δυναμικότητα των κοιτασμάτων και να αποφασιστεί αν είναι συμφέρουσα η αξιοποίηση τους. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ένα πρώτο πρόγραμμα κόστους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις, διάρκειας 2-3 ετών και με δεδομένο ότι η πλήρης αξιοποίηση υδρογονανθράκων, από τον εντοπισμό τους μέχρι την παραγωγή, απαιτεί γύρω στη 10ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Παράλληλα θα στείλει μήνυμα προς τις εταιρείες που θα εμπλακούν στην έρευνα και στην εξόρυξη λέγοντας «βάλτε λεφτά» και «το ελληνικό κράτος θα βάλει πλάτη να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας». Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει βεβαίως και η απορρόφηση της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόβλεψη η οποία υπήρχε σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης από το 2020.

Πρόκειται για τρεις περιοχές – οι δύο της Κρήτης είναι 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση σχεδόν η έκταση της Πελοποννήσου – με βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να φιλοξενούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, που έχουν ήδη παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες (Total-ExxonMobil- ΕΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στην Κρήτη), αλλά τα τελευταία χρόνια οι έρευνες είχαν οδηγηθεί σε επ’ αόριστον πάγωμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση συζητά τόσο με τους υφιστάμενους παραχωρησιούχους, όσο και με δυνητικούς νέους επενδυτές, ώστε σε περίπτωση που οι πρώτοι δεν ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, να αντικατασταθούν.

Η κατάσταση επαναξιολογείται, στα χέρια των ειδικών υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά κοιτάσματα, εκτός από ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν και μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη αυτής της στρατηγικής. Αναγκαία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημασία της διασφάλισης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου και δόθηκε η εντολή να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου το 2030 να έχουν ξεκινήσει οι εξορύξεις.