Μια φράση του Γιάννη Ρουμπάτη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, «γκρέμισε» το σύνολο του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η τεχνική επισύνδεση γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ, δεν μπορεί να είναι παράνομη! Με αυτό τον τρόπο ο «εκλεκτός» της Αλέξη Τσίπρα άφησε άναυδους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περίμεναν στη γωνία για να επιτεθούν στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος υπογράμμισε ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε το πρωθυπουργικό γραφείο (προϊστάμενος του οποίου ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης) γνώριζε για την επισύνδεση στον Ν. Ανδρουλάκη.

Αντιθέτως, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ άκουγε δύο υπουργούς (του ΣΥΡΙΖΑ), έστω και εξ αντανακλάσεως.

Όπως φέρεται να είπε ο κ. Ρουμπάτης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ΕΥΠ παρακολουθούσε, εμμέσως, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Να σημειωθεί ότι η επισύνδεση, όπως φέρεται να είπε ο Γιάννης Ρουμπάτης, δεν είχε γίνει απευθείας στα τηλέφωνα τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως ενημέρωσε ο Θεόδωρος Δραβίλλας επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου η επισύνδεση των δύο παραπάνω προσώπων δεν έγινε επί δικής του θητείας. «Το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξείας».
Πιο αναλυτικά ο Π. Κοντολέων υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνονται από την ΕΥΠ δίχως προηγούμενη ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου ή άλλου, ενώ -όπως είπε- ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε με τα υπηρεσιακά σημειώματα εάν ήταν απαραίτητα. Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Ο Π. Κοντολέων επικαλέστηκε το απόρρητο ενώ το ίδιο έκανε και στις αναφορές για τις καταστροφές του φακέλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Δημητριάδης επικαλέστηκε εκ νέου το απόρρητο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο εάν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειας του ενώ για την υπόθεση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γίνει κάποια επίδοση από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο μετά τις καταγγελίες που είχαν γίνει παλαιότερα από το ΚΚΕ είχε ενημερώσει αρμοδίως τον Περισσό.

Κόντρα ξέσπασε, πάντως, στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς υπήρξε ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Σημείο τριβής αποτέλεσε η διαδικασία ακρόασης των μαρτύρων, καθώς η αντιπολίτευση επέμεινε να γίνουν ξεχωριστές ακροάσεις και όχι όλοι μαζί (και οι οκτώ).

Σύμφωνα με τις πηγές της αντιπολίτευσης καθοριστική φέρεται να ήταν η πρόταση του Κ. Τζαβάρα να γίνει ξεχωριστά, άποψη που τελικά επικράτησε. Σύμφωνα, πάντως, οι κύκλοι της ΝΔ η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, είχαν υπάρξει συστάσεις προς τους βουλευτές να μην πάρουν εντός αιθούσης τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα απενεργοποιήσουν, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα, όπως αυτά της προηγούμενης συνεδρίασης της Θεσμών και Διαφάνειας.