των Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη, Λογιστή – Φοροτέχνη και Μαριάνθης Ε. Καλύβα, Λογίστριας-Φοροτέχνη

Το επίδομα εορτών Δώρο Χριστουγέννων για κάθε χρόνο πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους την 21 Δεκεμβρίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 01/05-30/12 κάθε έτους.παρ.1 του άρθρου 142 του Π.Δ 80/2022

Ο εργοδότης όμως, δικαιούται να παρακρατήσει το τμήμα του επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί από την 21 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Το ποσό που τυχόν παρακρατηθεί καταβάλλεται στους δικαιούχους την 31 Δεκεμβρίου, εφόσον η εργασιακή σχέση διέρρευσε χωρίς διακοπή. παρ.1 του άρθρου 142 του Π.Δ 80/2022

Το επίδομα εορτών Δώρο Χριστουγέννων μπορεί να συμψηφισθεί με τις ανώτερες των ,νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. (Α.Π 1352/2009)

Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής και όχι η ιδιότητα ως υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της 19040/1981 Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζει ότι το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, υπολογίζεται βάσει των τακτικών αποδοχών που καταβάλλονται στους μισθωτούς την 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Τακτικές αποδοχές:

α) Το επίδομα αδείας, πολλαπλασιασμός του συνολικού ποσού του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666-δεν ισχύει για τα δώρα εορτών σερβιτόρων.

Ο συντελεστής αυτός εξευρίσκεται διαιρώντας το 0,50 ( μισός μισθός επιδόματος αδείας) δια των 12 μισθών του έτους, ή των 13 ημερομισθίων δια των 312 ημερομισθίων του έτους( 26χ12).

β) Η αμοιβή που λαμβάνει ο εργαζόμενος για εκτέλεση νόμιμης υπερωριακής εργασίας, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά. Α.Π. 1241/2007

γ) Η αμοιβή που λαμβάνει ο εργαζόμενος για εκτέλεση υπερεργασιακής εργασίας, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά. Α.Π. 702/2002-Α.Π. 703/2002

δ) Η αμοιβή που λαμβάνει ο εργαζόμενος για εκτέλεση νυχτερινής εργασίας, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά. Α.Π. 550/2008

ε) Η αμοιβή που λαμβάνει ο εργαζόμενος για εκτέλεση εργασίας κατά τις Κυριακές, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά. Α.Π. 550/2008- Όχι όμως η αμοιβή της Κυριακής που παίρνει ο μισθωτός τακτικά και δεν του χορηγείται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, αποτελεί αποζημίωση και όχι αποδοχές. Α.Π. 1568/1999-Α.Π. 1995/1984

στ) Τα οδοιπορικά όταν η αμοιβή δεν εξαρτάται από την πραγματοποίηση μετακινήσεων και ο μισθωτός δεν υποχρεούται σε απόδοση λογαριασμού. Α.Π. 505/1980

ζ) Το επίδομα ισολογισμού εάν καταβάλλεται τακτικά κάθε έτος.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 της ΥΑ 19040/1981 το ποσό του δώρου μπορεί να περιοριστή στο 100πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δυνητικά και όχι υποχρεωτικά- Α.Π.353/1986, ο περιορισμό αυτός δεν έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου.

Για τον υπολογισμό των επιδομάτων εορτών δεν προσμετρούνται οι ημέρες: αδικαιολόγητης απουσίας, μεταξύ των οποίων και της απεργίας , καθώς και οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών, στρατεύσεως (εκτός από το διάστημα που απασχολήθηκε ο μισθωτός στον εργοδότη, είτε διότι στρατεύθηκε μετά την 01/05, είτε διότι απολύθηκε από τον στρατό πριν από την 31/12), γονικής αδείας, συνδικαλιστικής αδείας, ούτε το διάστημα της εξαμήνου ειδικής αδείας που χορηγείται μετά από την άδεια λοχείας καθώς και οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες κατεβλήθησαν επίδομα ασθένειας.

Αντιθέτως, προσμετρούνται οι ημέρες δικαιολογημένης απουσίας, όπως είναι ο χρόνος αποχής των γυναικών προ και μετά τον τοκετό και το επί πλέον διάστημα που χορηγείται ως άδεια όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από το χρονικό σημείο που είχε πιθανολογηθεί.

Στην περίπτωση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις :

α) Ο εργαζόμενος που απασχολείται καθημερινά με σταθερό μειωμένο ωράριο θα λάβει ως επίδομα εορτών ( Δώρο Χριστουγέννων) ότι και ο πλήρως απασχολούμενος, βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησης του, αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 01/05 έως 31/12.

β) Ο εργαζόμενος με πλήρες ημερήσιο ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες εργασίας την εβδομάδα (εκ περιτροπής), θα λάβει ως επίδομα εορτών ( Δώρο Χριστουγέννων )ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και ½ του ημερομισθίου για κάθε οκτώ μη πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια, με την προϋπόθεση γραπτής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ότι θα λαμβάνει αμοιβή μισό ημερομίσθιο για τις ημέρες που δεν θα παρέχει εργασία λόγω του συστήματος.( άρθρο 4,παρ.3 Κ.Υ.Α 19040/1981, Α.Π. 114/64 )

γ) Ο εργαζόμενος με μειωμένο ωράριο εργασίας και με μειωμένες ημέρες εργασίας την εβδομάδα θα λάβει ως επίδομα εορτών Δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα. Το ημερομίσθιο σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένο ανάλογα με τις ώρες εργασίας κάθε ημέρα και σε περίπτωση που οι ώρες ανά ημέρα είναι διαφορετικές, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αυτών.

Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του AN . 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ. 8 παρ. 1 του Ν. 2336/95, και του Ν. 3996/2011.

Το άρθρο 28 του Ν. 3996/11 ορίζει τα εξής:

«Άρθρο 28. – Ποινικές κυρώσεις. – 1. Κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας τις σχετικές με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας, υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 31 του Ν. 3904/2010 (Αʹ 218), την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

2. Ειδικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπουν βαρύτερη ποινική μεταχείριση εξακολουθούν να ισχύουν».

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Νόμου 2336/1995 που αντικαθιστά την παρ. 1 του άρθρου μόνου του Α.Ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α΄) αναφέρει τα εξής :

Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3198/1955 συνεπεία της θέσεως των εργαζομένων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κ.Π.Δ,

Με βάση τα προαναφερόμενα , κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Κατόπιν των ανωτέρω οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.   διενεργώντας ελέγχους και βρισκόμενη σε πλήρη ετοιμότητα, μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Τέλος το Δώρο Χριστουγέννων και η καταβολή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Απώτερο χρονικό σημείο καταβολής είναι η 31 Δεκεμβρίου, αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.), από την επομένη , δηλαδή την 1 Ιανουαρίου, ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος κατά τα άρθρα ΑΚ 341 παρ. 1 και 655 και υπόκειται στις προβλεπόμενες ποινικές συνέπειες ( ΕφΑθ 4598/1994 ).

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβάσεις: α) κοινής εργατικής νομοθεσίας, β) βίας και παρενόχλησης στην εργασία, γ) συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και δ) για ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και υγείας και ασφάλειας στην εργασία Αριθμ. 80016/ 2022

Συγκεκριμένα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΝΑ ΘΙΓΟΜΕΝΟ της Αριθμ. 80016/ 2022 αναφέρεται η περιγραφή παράβασης καθώς και το ποσό ανά θιγόμενο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΝΑ ΘΙΓΟΜΕΝΟ

ΥΨΗΛΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΑ ΘΙΓΟΜΕΝΟ: ΑΠΟ 800 ΕΩΣ 950 ΕΥΡΩ
Α/Α
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ
ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΘΙΓΟΜΕΝΟ
37
Μη χορήγηση κανονικής άδειας
900€
38
Μη καταβολή επιδόματος και αναλογίας επιδόματος αδείας
900€
39
Εργασία χωρίς σχετική άδεια κατά Κυριακή ως ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) και κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας
800€
40
Εργασία κατά Κυριακή ως ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) και κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας
800€
41
Εργασία κατά ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης σε εργαζόμενους επιχειρήσεων θεάτρου, ημερησίων εφημερίδων, οδηγών, ταξί, εφημεριδοπωλών
800€
42
Μη χορήγηση αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης λόγω εργασίας κατά ημέρα Κυριακή άνω των 5 ωρών
800€
43
Κατάτμηση του ωραρίου των μερικώς απασχολούμενων
950€
44
Μη καταβολή προσαυξήσεων για εργασία κατά νύχτα
800€
45
Μη καταβολή αποδοχών ανυπαίτιου κωλύματος
800€
46
Μη καταβολή επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα
800€
47
Μη καταβολή πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών (που καθορίζονται από τον νόμο, ατομική συμφωνία, Σ.Σ.Ε, Δ.Α., έθιμο)
800€
48
Μη καταβολή αμοιβής εργασίας που παρέχεται κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας προσαυξημένη κατά 30% κατά παράβαση του πενθημέρου
800€
49
Μη καταβολή πλήρων αποδοχών άδειας ή αναλογίας αυτών
900€
50
Μη καταβολή πλήρους αποζημίωσης άδειας ή αναλογίας αυτής σε περίπτωση λύσης με οποιονδήποτε τρόπο της σχέσης ή σύμβασης εργασίας πριν από τη λήψη της άδειας (απλής ή προσαυξημένης κατά 100% ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του εργοδότη)
900€
51
Παραβίαση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης των μισθωτών
800€
52
Μη καταχώριση στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" του αριθμού κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιείται κατά την εκτέλεση της εργασίας για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων *
950€
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Α/Α
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1
Άρθρο 3 του Π.Δ. 88/1999 (ΦΕΚ 94 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 2 της υποπ. ΙΑ. 14. Του Άρθρο Πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α')
2
Άρθρο Μόνο παρ. 2 εδάφιο β' της υπουργικής απόφασης 1173/1980 (ΦΕΚ 1071 Β') σε συνδυασμό με το Άρθρο 4 του β.δ. 28.1/4-2-1938 (ΦΕΚ 35 Α')
3
Άρθρο 1 παρ. 1α του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ 22 Α') σε συνδυασμό με το Άρθρο 1 παρ. 1α της κοινής υπουργικής απόφασης 20303/383/4.5.2017 (ΦΕΚ 1623 Β') και το Άρθρο 3 παρ. 2 της υπουργικής απόφασης 33947/2065/19.7.2017 (ΦΕΚ 2826 Β')
4
Υπουργική απόφαση 21091/1946 (ΦΕΚ 142 Β'), ειδικότερες ευνοϊκότερες διατάξεις ΣΣΕ, Δ.Α.
5
Άρθρο 21 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 207 Α')
6
Άρθρο 10 του π.δ. 176/1997 (ΦΕΚ 150 Β')
7
Άρθρο 48 παρ. 2 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α')
8
Άρθρο 4 του ν. 1483/1984 (ΦΕΚ 153 Α'), Άρθρο 18 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 207 Α') όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 39 του ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88 Α') και αρ. 47 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
9
Άρθρο 28, 37, 43, 44 και 50 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
10
Άρθρο 42 και 50 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
11
Άρθρο 38 και 50 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
12
Άρθρο 45 και 50 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
13
Άρθρο 30 και 50 ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
14
Άρθρο 31 και 50 ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
15
Άρθρο 31 και 50 ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
16
Άρθρο 40 και 50 ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
17
Άρθρο 62 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
18
Άρθρο 28 παρ. 7 και 50 ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
19
Άρθρο 24 και Άρθρο 26 παρ. 3 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 170 Α'), Άρθρο 9 και Άρθρο 17 παρ. 2 του ν.4443/2016
20
Άρθρο 50 παρ. 4 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
21
Άρθρο 56 παρ. 7 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
22
α) Υπαλλήλων: άρθρο 2 του ν. 2112/1920 (ΦΕΚ 67 Α') και Άρθρο 678 ΑΚ β) Εργατοτεχνιτών: Άρθρο 4 του β.δ. 16/18-7-20 (ΦΕΚ 158 Α') και Άρθρο 678 Α.Κ.
23
Άρθρο 8 του α.ν. 549/1977 (ΦΕΚ 250 Α'), κατά το μέρος που κύρωσε το Άρθρο 7 της από 26.1.1977 ΕΓΣΣΕ (ΦΕΚ 60 Β') και τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 ν .3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 3 της υποπαρ. ΙΑ 14 του Άρθρο Πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α')
24
Άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 1346/1983 (ΦΕΚ 46 Α'), Άρθρο 7 ΕΓΣΣΕ 02.04.1996, που κυρώθηκε με το άρθρο 22 ν. 2556/1997, Άρθρο 6 ΕΓΣΣΕ 18.05.1998, Άρθρο 10 ΕΓΣΣΕ 24.04.2004
25
Άρθρο 8 ΕΓΣΣΕ 2002-2003
26
Άρθρο 9 ΕΓΣΣΕ 29.04.2002, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 12 του ν. 3227/2004 (ΦΕΚ 31 Α') και Άρθρο 8 της από 15.7.2010 ΕΓΣΣΕ
27
Άρθρο 11 ΕΓΣΣΕ 24.05.2004
28
Άρθρο 39 και 50 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
29
Άρθρο 68 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130 Α')
30
Παρ. 8 και 13 της υπ' αριθμ. 16802/667/27.08.2010 ΥΑ (ΦΕΚ 1345 Β') όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ 9319/2021 (ΦΕΚ 2431 Β)
31
Παρ. 9 και 13 της υπ' αριθμ. 16802/667/27.08.2010 ΥΑ (ΦΕΚ 1345 Β') όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ 9319/2021 (ΦΕΚ 2431 Β) (για τους σπουδαστές/τριες και καταρτιζομένους /ες των σχολών του Υπουργείου Τουρισμού), Η με αριθμ. K5/97484 (1)/5-8-2021 κυα (Β ’3938) Η με αριθμ. ΦΒ7/108652/Κ3/6-9-2021 κυα (Β’ 4146).
32
Άρθρο 80 παρ. 1 περ. α’ του ν. 4144/2013 (Α’ 88), όπως η παρ. 1 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 του ν. 4488/2017 (Α’ 137), και περ. β’, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 12 του ν. 4554/2018 (Α’ 130) και άρθρο 5 παρ. 18 της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/2019 (Β’ 3520) υπουργικής απόφασης, όπως αυτή ισχύει, και υπ’ αρ. 49758/26.05.2022 (Β’ 2668) υπουργική απόφαση
33
Άρθρο 3 ΥΑ 29510/01-04-2022 (ΦΕΚ 1542 Β’)
34
Μέρος Β’ΥΑ 90972/15-11-2021 (ΦΕΚ 5393 Β’)
35
Άρθρο 56 παρ. 7 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α') και άρθρο 4 ΥΑ29510/01-04-2022 (ΦΕΚ 1542 Β’)
36
Άρθρο 56 παρ. 7 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
37
Άρθρο 2 παρ. 1 του α.ν. 539/1945 (ΦΕΚ 229 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3302/2004 (ΦΕΚ 267 Α') και Άρθρο 4 παρ. 1 εδ. γ', όπως προστέθηκε με το Άρθρο 3 παρ. 15 του ν. 4504/1966 (ΦΕΚ 57 Α')
38
Άρθρο 3 παρ. 16 του ν. 4504/1966 (ΦΕΚ 57 Α'), Άρθρο 6 της από 26.1.1977 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (ΦΕΚ 60 Β'), που κυρώθηκε με το άρθρο 8 του ν. 549/1977 (ΦΕΚ 55 Α') και Άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3302/2004 (ΦΕΚ 267 Α')
39
Άρθρο 1 παρ. 3, άρθρο 3 παρ. 1, Άρθρο 4 και Άρθρο 9 παρ. 3 και 4 του Β.Δ. 748/1966 (ΦΕΚ 179 Α) όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 63 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
40
Άρθρο 1 παρ. 3, Άρθρο 3 παρ. 1 και Άρθρο 4 του Β.Δ. 748/1966 (ΦΕΚ 179 Α), όπως ισχύει και παρ. 1 του Άρθρο 14 του ν. 4468/2017 (ΦΕΚ 61 Α) και Άρθρο 60 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
41
Άρθ. 1 παρ. 3, άρθ. 3 παρ. 1 και άρθ. 4, 11, 12, 13 και 14 του β.δ. 748/1966 (ΦΕΚ 179 Α')
42
Άρθ. 10 του β.δ. 748/1966 (ΦΕΚ 179 Α') και άρθ. 16 παρ. 4 του ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173 Α')
43
Άρθ.38 παρ.7 του Ν. 1892/1990 όπως τροποποιήθηκε και αναμορφώθηκε με το άρθ. 59 του Ν.4635/2019 και αρθ. 57 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
44
Κοινή υπουργική απόφαση 18310/1946 (ΦΕΚ 93 Β'), κοινή υπουργική απόφαση 25825/1951 (ΦΕΚ 86 Β'), όπως τροποποιήθηκαν με την υπουργική απόφαση 27019/2/1953 (ΦΕΚ Β'/16-12-1953), σε συνδυασμό με άρθ. Μόνον του α.ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 8 παρ. 1 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α')
45
Άρθ. 657-658 ΑΚ και άρθ. Μόνον του α.ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 8 παρ. 1. Του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α')
46
Άρθ. 10 της υπουργικής απόφασης 19040/81 (ΦΕΚ 742 Β')
47
Άρθ. 648 και 653 Α.Κ., σε συνδυασμό με το άρθ. Μόνον α.ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 8 παρ. 1 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α')
48
Άρθρο 8 του ν. 3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α')
49
Άρθ. 4 παρ. 1 εδ. γ', όπως συμπληρώθηκε με το άρθ. 3 παρ. 15 του ν. 4504/1966 (ΦΕΚ 57 Α'), άρθ. 5 παρ. 1 εδ. β' του α.ν. 539/1945 (ΦΕΚ 229 Α'), όπως προστέθηκε με το άρθ. 3 του ν.δ. 3755/1957 (ΦΕΚ 182 Α'), άρθ. 2 παρ. 1 του α.ν. 539/1945, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 1 παρ. 1 του ν.3302/2004
50
Άρθ. 5 παρ. 4 και 5 του α.ν. 539/1945 (ΦΕΚ 229 Α'), όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθ. 1 παρ. 3 του ν. 1346/1983 (ΦΕΚ 46 Α') και άρθ. 4 της από 26.1.1977 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (ΦΕΚ 60 Β'), που κυρώθηκε με το άρθρο 8 του ν. 549/1977 (ΦΕΚ 55 Α'), άρθ. 2 παρ. 1 του α.ν. 539/1945 (ΦΕΚ 229 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 1 παρ. 1 του ν. 3302/2004 (ΦΕΚ 267 Α)
51
Άρθ. 3 παρ. 1 του β.δ. 748/1966 (ΦΕΚ 179 Α'), σε συνδυασμό με το άρθ. 5 του π.δ. 88/1999 (ΦΕΚ 94 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 3 του π.δ. 76/2005 (ΦΕΚ 117 Α')
52
Άρθρο 55 του Ν 4611/2019 σε συνδυασμό με άρθρο πρώτο της ΥΑ 49091/Δ1.14744/04.12.2020 (ΦΕΚ Β 5474) καθώς και άρθρο 123 Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
53
Άρθ. 5 παρ. 6 του Α.Ν. 539/1945 (ΦΕΚ 229 Α') και αρθ. 66 παρ.1 περ. γε του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
54
Άρθ.38 παρ.8 Ν.1892/90 όπως τροποποιήθηκε και αναμορφώθηκε με το άρθ. 59 του Ν.4635/2019 και αρθ. 66 παρ.1 περ. γιβ του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
55
Άρθ. 80 παρ. 1 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88 Α') όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 78 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α), σε συνδυασμό με την αριθ. 40331/Δ1.13521/2019 Υ.Α. (ΦΕΚ 3520 Β'), όπως αυτή ισχύει
56
Άρθ. 58 παρ. 3 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
57
Κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας 8900/1946 (ΦΕΚ 54 Β'), ΚΥΑ 25825/1951 (ΦΕΚ 86 Β'), άρθ. 2 του ν.δ. 3755/57 (ΦΕΚ 182 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 2 του ν. 435/76 και άρθ. 1 του ν.δ. 147/73 και άρθρο 42 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130 Α'), άρθρο 91 του ν 4876/2021 σε συνδυασμό με άρθ. Μόνον του α.ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 8 παρ.1 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α').
58
Άρθ. 58 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α), και άρθ. Μόνο του Α.Ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 8 παρ. 1. Του Ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α')
59
Αρθ. 59 παρ.2 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
60
Άρθ. 2 παρ. 2 περ. η) και άρθ. 5 του ν. 4443/2016 (ΦΕΚ 232 Α')
61
Άρθ. 1 περ. α' και β', 2, 3, 4, 5, 6 και 11 παρ.2 του ν. 4443/2016 (ΦΕΚ 232 Α') (Ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου)
62
Άρθ. 3, 4, 11, 12, 13 και 14 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 207 Α'), παρ. 5 του άρθ. 4 του ν. 3094/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 20 του ν. 4443/2016 ( 232 Α')
63
Άρθρο 20 παρ. 2 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 170 Α')
64
Άρθ. 47 παρ.2 και 50 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
65
Άρθρο 68 του ν. 4756/2020 (Α'235)
66
Άρθρο 68 του ν. 4756/2020 (Α'235)
67
Άρθ. 8 παρ. 1 και 2, 17 και 18 παρ. 3 του ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85 Α') και άρθρο 57 του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α')
68
Άρθ. 2, 17 και 18 παρ. 3 του ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85 Α'), άρθ. 4, 7, 12 και 13 και Παραρτήματα I και II του π.δ. 62/1998 (ΦΕΚ 67 Α'), άρθρο 4 του ν. 3144/2003 (ΦΕΚ 111 Α') και υπουργική απόφαση 103621/2003 (ΦΕΚ 875 Β') και άρθρο 51 του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α')
69
Άρθ. 5 και 18 παρ. 3 του ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85 Α') και άρθ. 3 (8 νυχτερινή εργασία, 9 ανάπαυση, 10 διάλειμμα, 12 κυρώσεις) του π.δ. 62/1998 (ΦΕΚ 67 Α') και άρθ. 54 του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α')
70
Άρθ. 3, 17 και 18 παρ. 3 του ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85 Α') και άρθ. 52 του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α') και άρθρο 5 του π.δ. 62/1998 (ΦΕΚ 67 Α'),
71
Άρθ. 2 παρ. 1,17 και 18 παρ. 3 του ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85 Α'), άρθ. 2 και 4 του π.δ. 62/1998 (ΦΕΚ 67 Α') και άρθρο 51 του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α')
72
Άρθ. 38 παρ 11 του Ν 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α') ως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 59 του Ν 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α') και αρθ. 57 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
73
Άρθρο 38 παρ. 11 του ν. 1892/1990 (Α’ 101), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του ν. 4635/2019 (Α’ 167) και άρθρο 80 παρ. 1 περ. α’ του ν. 4144/2013 (Α’ 88), όπως η παρ. 1 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 του ν. 4488/2017 (Α’ 137), και περ. β’, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 12 του ν. 4554/2018 (Α’ 130), και άρθρο 5 παρ. 18 της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/2019 (Β’ 3520) υπουργικής απόφασης, όπως αυτή ισχύει, και υπ’ αρ. 49758/26.05.2022 (Β’ 2668) υπουργική απόφαση
74
Άρθ. 15 του Ν. 1483/1984 (ΦΕΚ 153 Α') ως ισχύει με την προσθήκη του άρθ. 46 Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137 Α'), το άρθ. 10 του Π.Δ. 176/1997 (ΦΕΚ 150 Β') και την παρ. 1 του άρθ. 36 του Ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170 Α') σε συνδυασμό με το άρθ. 10 του Π.Δ. 176/1997 του άρθ. 3 παρ. 4 του άρθ. 14 και του άρθ. 25 του Ν. 3896/2010 και παρ. 5 του άρθ. 4 του Ν. 3094/2003 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το άρθ. 20 του Ν. 4443/2016 και αρθρ. 48 παρ 4 και αρθ. 66 παρ.1 περ. γγ του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
75
Άρθ. 7 της ΕΓΣΣΕ 09.06.93, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 9 του ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α'), όπως συμπληρώθηκε με το άρθ. 7 της ΕΓΣΣΕ 23.05.2000, το οποίο κυρώθηκε με το άρθ. 11 του ν. 2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α'), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθ. 3 παρ. 4 του ν. 3896/2010 ( ΦΕΚ 207 Α')
76
Άρθ. 27 και 50 του ν.4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α')
77
Άρθ. 44 παρ. 2 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137 Α') σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθ. 3 παρ. 4 του Ν. 3896/2010 και αρθ. 34 και 50 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
78
Άρθ. 18 του Ν. 3896/2010 και αρθ. 37 και 50 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
79
Αρθ. 41 και 50 Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
80
Άρθ 142 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α')
81
Άρθ. 28 και 50 του ν.4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α')
82
Άρθ. 142 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α'58) και αρθ. 28 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
83
Άρθ. 35 και 50 του ν.4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α')
84
Άρθ. 16 και άρθ. 20 παρ. 3 του Ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 170 Α'), και αρθ. 46 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
85
Άρθ. 14 παρ. 2, 3, 5, 8, 9 και 15 του Ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79 Α') και αρθ. 88 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α)
86
Άρθ. 48 παρ. 1 κ' 2 και 50 του Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α) και της περ. α' του άρθρου 14 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 207 Α')
87
Άρθ. 10 παρ. 1 του Ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130/Α')
88
Άρθρο 3 και άρθρο 7 του Π.Δ. 30/2021 (ΦΕΚ 75/Α')
89
Άρθρο 4 και άρθρο 7 του Π.Δ. 30/2021 (ΦΕΚ 75/Α')
90
Άρθρο 7 και άρθρο 12 του Π.Δ. 30/2021 (ΦΕΚ 75/Α'), σε συνδυασμό με την αριθ. Φ451/10787/8-4-2022/ (ΦΕΚ 1765/Β'/12-04-2022) Κ.Υ.Α
91
Άρθ. 16 και παρ. 7 του άρθρου 8 του ΠΔ 101/2016 (ΦΕΚ 178/Α')

Για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων (προστίμων) συντάσσεται και επιδίδεται επί τόπου Δελτίο Ελέγχου, με το οποίο βεβαιώνεται το είδος της παράβασης, και συντάσσεται και επιδίδεται άμεσα, και όχι αργότερα από πέντε (5) ημέρες από το Δελτίο Ελέγχου, Πράξη Επιβολής Προστίμου, με την οποία προσδιορίζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω και στα σχετικά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ, το ύψος της κύρωσης (προστίμου) που αντιστοιχεί στη βεβαιωθείσα παράβαση. Η πράξη επιβολής προστίμου κατά τα ανωτέρω κοινοποιείται, με απόδειξη, στον παραβάτη.

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου, για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων του παρόντος άρθρου από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Εργασίας, αποτελεί νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του προστίμου. Το πρόστιμο καταβάλλεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, μέσα σε προθεσμία δέκα εργασίμων ημερών (10) από την ημερομηνία επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου από τον παραβάτη εργοδότη/επιχείρηση, παρέχεται έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) επί του επιβληθέντος προστίμου διαφορετικά η έκπτωση δεν ισχύει. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης/επιχείρηση υποχρεούται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την επομένη της καταβολής του προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας το σχετικό πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης.

Κατά της Πράξης Επιβολής Προστίμου ασκείται προσφυγή ουσίας ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου μέσα σε εξήντα ημέρες από την επίδοσή της. Μέσα στην ίδια προθεσμία η προσφυγή κοινοποιείται με μέριμνα του προσφεύγοντος και με ποινή απαραδέκτου στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου.