Σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για κάποιες κατηγορίες ασθενών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός. «Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξηγώντας πώς θα γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κράτος θα πληρώνει τα απογευματινά ιατρεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα αναμένει περίπου δύο με τρεις μήνες, ώστε αξιολογηθεί ποιοι χρησιμοποιούν τα απογευματινά ιατρεία. Ακολούθως θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των χειρουργείων.

«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμη. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι' αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε επίσης ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, «αφορούν περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά». «Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία, ώστε λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης να αρχίσει να βλέπει αλλαγή. «Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες», είπε. Τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή.