«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, που έχω αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με σκληρή δουλειά, με αστείρευτη επιμονή και υπομονή» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα θέματα του χαρτοφυλακίου της, η υφυπουργός Εργασίας σημειώνει επίσης: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο υπουργείο, κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα παιδιά είναι για εμάς – και για εμένα προσωπικά – προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη. Τον Μάιο του 2022, θέσαμε, για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας», ενώ διευκρινίζει ότι κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές, που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών.

Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι οι δομές σταδιακά προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, βάσει αυτών των προδιαγραφών και «περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερες αλλαγές από τον Μάιο του 2023, όταν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)».

Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι ως πρωταρχικός σκοπός των Μονάδων Παιδικής Προστασίας ορίστηκε η αποϊδρυματοποίηση και προσθέτει ότι στόχος είναι, στο τέλος αυτής της δεκαετίας, να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής. «Τέσσερα χρόνια τώρα, μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους και είμαι βέβαιη ότι θα το καταφέρουμε» εκτιμά η κ. Μιχαηλίδου.

Μιλώντας διεξοδικά για τον στόχο της αποϊδρυματοποίησης, για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, για τον «Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία», για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», αλλά και για την αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων, η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι υλοποιούνται και άλλες δράσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 24 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση κτιριακών παρεμβάσεων σε 4.700 κτίρια (4.000 οικίες και 700 ιδιωτικοί χώροι εργασίας) και απευθύνεται σε 4.700 άτομα, με πάνω από 67% αναπηρία.

Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης εστιάζει στην παροχή ενός πλέγματος εξατομικευμένων υπηρεσιών σε 1.635 παιδιά, ηλικίας 0-6 και τις οικογένειές τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους. «Υποστηρίζουμε την εργασιακή ενσωμάτωση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου και συμπληρώνει ότι από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 200 άτομα, με κάλυψη του μισθολογικού τους κόστους, μέσω επιχορήγησης, που θα λαμβάνει ο εργοδότης τους.

Παράλληλα, για το διακύβευμα των εκλογών, η υφυπουργός Εργασίας σχολιάζει: «Το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν; Καλούμε τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συμπολίτες μας να κρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες και όλοι μαζί, κάναμε σημαντικά βήματα, για να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα».

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η κ. Μιχαηλίδου δηλώνει ότι θα συνεχίσει, όπως κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζεται με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».