Την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, όπως διευκρίνισε -σε σ/ξή της στο MEGA- ηυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όσοι λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας, τα οποία για εννέα μήνες πλέον θα τα λαμβάνουν και οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες, αλλά και πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που είναι δικαιούχοι του τακτικού επιδόματος ανεργίας. Οπότε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες επηρεάζονται θετικά από τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε, «επιπλέον όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή, η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και τους υπόλοιπους μισθωτούς, λόγω του υψηλότερου κατώτατου μισθού».

Σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι, το 2019, το 27% των μισθωτών αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό, ενώ, το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων που αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό υποχώρησε στο 22%. Δηλαδή, έχει μειωθεί αισθητά το ποσοστό των μισθωτών που είναι στον κατώτατο μισθό.

Για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και πόσο έχουν επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, όμως, πρέπει να καταρριφθεί ένας μύθος. «Ποιος είναι αυτός; Ότι στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχη αύξηση των τιμών και υψηλότερους μισθούς. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε ακριβώς στη μέση και θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από ουραγός και, τώρα, είμαστε στην 11η θέση στο σύνολο των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό».

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, από το 2019, στο μέσο όρο της Ευρώπης, ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%.

Επίσης, με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό, «ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών, ακόμα περισσότερο απ' ό,τι ο Έλληνας» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.