Δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, αλλά και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως διεξήγαγε στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον τριών διοικητών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του τον θάνατο τριών στελεχών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς. Τους κατονόμασε ως Τζιχάντ Γάναμ, γραμματέα του στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς· Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, μέλος του ίδιου συμβουλίου· και Τάρεκ Εζεντίν, έναν από τους «επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» του κινήματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που συντόνιζε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων «παιδιών», και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του υπό αυστηρό αποκλεισμό παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα, τον οποίο κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν στις ζώνες που επλήγησαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τις 05:30 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

«Θρηνούμε τους ηγέτες και τις συζύγους τους και κάποια από τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν» σε αυτό το «άνανδρο σιωνιστικό έγκλημα», ανέφερε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «το αίμα των μαρτύρων θα αυξήσει [την] αποφασιστικότητα» του κινήματος.

Το Ισραήλ «περιγέλασε όλες τις πρωτοβουλίες των μεσολαβητών, η αντίσταση θα εκδικηθεί τους ηγέτες» που σκοτώθηκαν τη νύχτα, πρόσθεσε.
Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα άνδρα του Τζιχάντ Γάναμ στο νεκροτομείο νοσοκομείου στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του ίδιου πρακτορείου είδε μέρος πολυκατοικίας στις φλόγες έπειτα από τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα και ασθενοφόρα να διακομίζουν θύματα σε νοσοκομεία.


«Μεταβιβάσεις όπλων»


Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που άρχισαν λίγο μετά τις 02:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη περί τις 03:50, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καταγράφτηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

Σε χωριστές ανακοινώσεις του για κάθε στέλεχός του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που έγινε στόχος τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα «συνεχίσει να δρα για [να προασπίσει] την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».

Παρουσίασε τον Τζιχάντ Γάναμ ως «έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες» του κινήματος, αρμόδιου «για να συντονίζει τις μεταβιβάσεις όπλων και χρημάτων ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και τη δική του.

Για τον Χαλίλ Μπαχτάνι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήταν «υπεύθυνος για εκτοξεύσεις ρουκετών [από τη Λωρίδα της Γάζας] εναντίον του Ισραήλ» τις τελευταίες τριάντα ημέρες.

Για τον Τάρεκ Εζεντίν, ανέφερε πως «πρόσφατα σχεδίασε» και κατηύθυνε «επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, και πως είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη στο Ισραήλ για την «εμπλοκή» του ιδίως σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι τα χρόνια του 2000.

Ο Τάρεκ Εζεντίν, με καταγωγή από την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2011 και απελάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται καθαρά σε φάση αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.