Ένα σημαντικό μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να αποτελείται από δωρεάν επιδοτήσεις μάλλον, παρά από δάνεια, δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel η κορυφαία οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Διαφορετικά δεν θα προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη», φέρεται να δήλωσε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό η Γκιτά Γκοπίνατ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσει την 27μελή ένωση να ανακάμψει από την πανδημία, όμως οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Ποια είναι η Γκίτα Γκόπινατ

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Γκίτα Γκόπινατ αντικατέστησε τον Μορίς Όμπστφελντ ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τοποθέτησε την Γκίτα Γκόπινατ στην θέση επικεφαλής στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ.
Η Γκίτα Γκόπινατ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδία. Έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2001. Ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο πριν μετακομίσει στο Χάρβαρντ το 2005. Έγινε καθηγήτρια Διεθνών και Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2010.