Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Γκεοργκίεβα επαίνεσε την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη η G20 και οι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να αναβάλουν προσωρινά την εξυπηρέτηση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή συντονισμού του ΔΝΤ ομόφωνα προτρέπει τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να αποφευχθούν «αχρείαστες πτωχεύσεις».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σημείωσε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν το βάρος των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά χρέη, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να σταματήσει η μαζική εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των χωρών όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία «επειδή απλούστατα δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πώς θα εξελιχθεί η κρίση».
Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει ύφεση φέτος, με συρρίκνωση περίπου 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ αν τα περιοριστικά μέτρα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου. Αν η πανδημία και κατά συνέπεια τα μέτρα συνεχιστούν, τότε η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η κρίση επηρεάζει ήδη πολλές χώρες, αρχής γενομένης από τις φτωχές αφρικανικές. «Η Αφρική είναι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την Παγκόσμια Τράπεζα», είπε η Γκεοργκίεβα, υπενθυμίζοντας ότι προτού να ξεσπάσει η κρίση, αρκετές χώρες κατέγραφαν ανάπτυξη 6% ή και περισσότερο.