Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρακολουθεί τις εξελίξεις ύστερα από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) και εκφράζει τη σιγουριά του για τη λήψη των κατάλληλων ρυθμιστικών μέτρων από την Ουάσινγκτον, παρότι νωρίτερα ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστοποίησε την αντίθεσή του στην οικονομική διάσωσή της https://tomanifesto.gr/ipa-o-geroysiastis-menentez-einai-antithetos-stin-oikonomiki-diasosi-tis-trapezas-svb/.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Αυτή η δήλωση έγινε ενώ από χθες 11/3 ανησυχία έχει προκαλέσει στην Βρετανία (και όχι μόνο) η κατάρρευση της SVB, μιας και ήδη σχετική συζήτηση έκαναν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Επίσης υπάρχουν συνομιλίες με εταιρίες που επηρεάζονται από τη συζήτηση της κατάστασης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου των Οικονομικών https://tomanifesto.gr/anisychia-stin-agglia-meta-apo-tin-katarreysi-amerikanikis-trapezas/.

Προθεσμία 24 ωρών στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας

Όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, προθεσμία 24 ωρών δόθηκε στις κορυφαίες εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας προκειμένου να διασώσουν από την κατάρρευση την τράπεζα Valley Bank UK (SVB UK), καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να τη θέσει σε διαδικασία πτώχευσης.

Προσφορά για εξαγορά της θυγατρικής της SVB στην Βρετανία από την Bank of London

Η Bank of London τράπεζα η οποία ειδικεύεται κυρίως σε δραστηριότητες εκκαθάρισης, υπέβαλε ως επικεφαλής κοινοπραξίας επενδυτών, επίσημη πρόταση για να αγοράσει τη θυγατρική της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανέφερε η ίδια με ανακοίνωσή της την Κυριακή 12/3 https://tomanifesto.gr/prosfora-gia-exagora-tis-thygatrikis-tis-svb-stin-vretania-apo-tin-bank-of-london/.

Συναγερμός για την αποτροπή κατάρρευσης κι άλλων τραπεζών

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων ζυγίζουν σχέδιο που προβλέπει να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη για αρκετούς πτώχευση της Silicon Valley Bank, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg χθες Σάββατο 11/3 https://tomanifesto.gr/anisychia-stin-agglia-meta-apo-tin-katarreysi-amerikanikis-trapezas/.