Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών “έφεραν στην επιφάνεια τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα”, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πρόσθετους κινδύνους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ηγέτες του κλάδου θα πρέπει να “προβλέπουν τα σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν όταν συμβούν, γιατί θα έρθουν”, προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο Bloomberg News στο πλαίσιο συνεδρίου στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

“Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα”, πρόσθεσε. “Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το γρήγορο άλμα των επιτοκίων μετά από πολλά, πολλά χρόνια παραμονής σε χαμηλά επίπεδα”.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε σε έκθεση του τον περασμένο μήνα ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ εκτίμησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν εύθραυστες και πιεσμένες.

Το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προοπτικές ανάπτυξής στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επιβαρύνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα μήνυμα που επανέλαβε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ.