Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, επί ενός προγράμματος εποπτείας που έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο προς ένα νέο, πλήρες πρόγραμμα δανειοδότησης του Κιέβου.

Η Ουκρανία νωρίτερα φέτος είχε ζητήσει από το ΔΝΤ ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους περίπου 15 έως 20 δισ. δολαρίων, αλλά οι απαιτήσεις βιωσιμότητας του χρέους του Ταμείου καθιστούν μέχρι στιγμής απαγορευτικό ένα τέτοιου μεγέθους πρόγραμμα για τη χώρα, την ώρα που ανθίσταται της εισβολής της Ρωσίας και υφίσταται σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές.

Αν αυτού, το ΔΝΤ ενέκρινε στις αρχές Οκτωβρίου έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισ. προς στο Κίεβο, στο πλαίσιο διευκόλυνσης της χώρας να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τροφίμων και την αύξηση των τιμών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Παράλληλα, το Ταμείο ξεκίνησε συζητήσεις με το Κίεβο για την οικονομική πολιτική που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για ένα μεγαλύτερο δάνειο, διαδικασία που κορυφώθηκε με τις εικονικές συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο πλευρών από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Το ΔΝΤ τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία προγράμματος εποπτείας, που επετεύχθη σε υπηρεσιακό επίπεδο, καλεί την Ουκρανία να εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, την αναζωογόνηση της εγχώριας αγοράς ομολόγων και τη συγκράτηση της νομισματικής πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Το πρόγραμμα εποπτείας αναμένεται επίσης να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ενισχύσει το επίπεδο διακυβέρνησης και διαφάνειας.