Διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα μετά την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

by news

Διαβουλεύσεις και πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις στρατηγικής από την ελληνική πλευρά συνθέτουν το σκηνικό που έπεται της  επίσκεψης ορόσημο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όπου αποδόμησε όλες τις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του και ανέδειξε τη διεθνή νομιμότητα ως μονόδρομο.

Σήμερα Σάββατο, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης, και η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις περιφερειακές εξελίξεις, την προώθηση της διμερούς συνεργασίας και τις προοπτικές σταθεροποίησης της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που υποστηρίζει την πρόοδο της Λιβύης υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας, ωστόσο εκφράστηκε ανησυχία για το γεγονός ότι συνεχίζουν να παραμένουν ξένα στρατεύματα στη χώρα, μεταξύ των οποίων και τουρκικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση που είχε χθες στην Κύπρο με τους ομολόγους του της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπογραμμίζοντας πως όλοι υποστηρίζουν την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας μίλησε ακόμη για κοινή δέσμευση στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά την τετραμερή συνάντηση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της ενέργειας, τονίζοντας με νόημα ότι ” αυτά τα σχέδια συνεργασιών είναι ανοικτά προς όλους, με δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες”.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα