Με σειρά ταξιδιών και σημαντικών επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με ξένους ηγέτες συνεχίζεται, στον απόηχο των πρόσφατων συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ, ο διπλωματικός μαραθώνιος της χώρας με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων με συμμάχους και εταίρους, αλλά και το άνοιγμα, ταυτόχρονα, νέων οριζόντων στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το προσεχές διάστημα σε Παρίσι, Λονδίνο και Ρότερνταμ, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη και στη Μόσχα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί, στις 8 Δεκεμβρίου, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρώτο σταθμό των διεθνών επαφών του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει το Παρίσι, το οποίο θα επισκεφθεί στις 12 Νοεμβρίου, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακράν, για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, συμβάλλοντας και από τη δική του πλευρά στη διεθνή προσπάθεια για σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή, αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και διεξαγωγή εκλογών.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί, στις 16 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στον απόηχο του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και το οποίο αφορά σε πλήθος τομέων, μεταξύ των οποίων η άμυνα και το εμπόριο, και καταδεικνύει τη βούλησή τους να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις παρά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις, ενώ η επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει και επενδυτικό περιεχόμενο, δεδομένου ότι η προβολή της νέας εικόνας της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού συνιστά σταθερή επιδίωξη σε όλες τις διεθνείς παρουσίες του κ. Μητσοτάκη.
Μεταξύ των πεδίων στα οποία διερευνώνται οι δυνατότητες συνεργασίας είναι και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, που συνιστά μεγάλο θέμα για τη Βρετανία και η χώρα μας -όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων- επιδιώκει να επενδύσει σε αυτήν στο πλαίσιο του ενεργειακού της προσανατολισμού στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επόμενος σταθμός για τον Ελληνα πρωθυπουργό θα αποτελέσει το Ρότερνταμ, όπου στις 17-18 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του οποίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει πλήθος επαφών με άλλους Ευρωπαίους κεντροδεξιούς ηγέτες.
Αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις στη σκιά της νέας έξαρσης της πανδημίας, αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, όπως και το ζήτημα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, όπου η συζήτηση -που αναμένεται να ενταθεί το 2022- ξεκινά και η χώρα μας κινείται και στην κατεύθυνση συντονισμού με Γαλλία και Ιταλία προκειμένου οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Mιχ. Μισούσαν, ο οποίος είχε βρεθεί στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής οπτικής για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει κατά τη συνάντηση με τον κ. Μισούσαν πως οι σχέσεις των δύο χωρών «έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά», καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα «είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
του Απόστολου Χονδρόπουλου από τον Ελεύθερο Τύπο