Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού, με μια μικρή ανάπαυλα λόγω κορωνοϊού. Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνεται καθημερινά με τους επόμενους σταθμούς ενώ αναμένεται να οριστεί και το ανοιξιάτικο ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο.

Με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να έχει θέσει και νέα ζητήματα στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το ρευστό πολιτικό περιβάλλον για να προωθήσει πάγιες θέσεις της Ελλάδας. Κουβαλώντας τις νίκες του, όπως την υιοθέτηση των προτάσεών του από τις χώρες του Νότου σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση, κορυφαίες προτεραιότητες είναι το μεταναστευτικό και ο ευρωστρατός. Οι θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οδεύει σε μια ακόμα θητεία, έχουν ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση και παρά την αμηχανία ορισμένων της ευρωπαϊκής οικογένειας, αρχίζει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η ενεργειακή αυτονομία με στόχο να εξευρεθούν βιώσιμες εναλλακτικές μέχρι τη στιγμή που οι ΑΠΕ θα αλλάξουν στην παγκόσμια σκακιέρα.

Παράλληλα, εντατικές προσπάθειες γίνονται για να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα μετά και την επιτυχημένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εκμεταλλευθεί την απόπειρα του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Δύση εκμεταλλευόμενος την συγκυρία του πολέμου. Για να παραμείνει σε αυτή την πορεία, η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές νοοτροπίες και ο Ερντογάν αυτό το γνωρίζει καλά. Το στοίχημα πλέον είναι να πραγματοποιηθούν αρχικά οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αγκυρα τον Απρίλιο με απώτερο στόχο τη διοργάνωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πιθανόν στη Θεσσαλονίκη του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που από το 2016 πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Ζητούμενο, να βρίσκονται στο τραπέζι θέματα οικονομικής συνεργασίας (εμπόριο, ακτοπλοϊκή διασύνδεση κ.λπ.).

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, οι δίαυλοι Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι ανοιχτοί και για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, όπου το Μαξίμου προσδοκά εντός του Μαϊου συζητήσεις για όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ηδη κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται Τα Νέα έχουν επισημάνει τη σημασία του περιφερειακού σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ), ενώ διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα περνά μέσα από σχεδιασμούς και επιδιώξεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Τις προηγούμενες μέρες, υπουργοί και πρωθυπουργικοί συνεργάτες (Βαρβιτσιώτης, Παπαθανάσης, Καιρίδης, Χατζηβασιλείου, Κουμουτσάκος) είχαν σειρά επαφών με αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ ο Νίκος Δένδιας προγραμμάτιζε χθες στη Νέα Υόρκη συνομιλίες μεταξύ άλλων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, η Αθήνα εργάζεται μεθοδικά σε μια σειρά από διεκδικήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, από την άμυνα και το Προσφυγικό έως την οικονομία, με αιχμή τις συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και τα ενεργειακά, υπό το πρίσμα πλέον των σοβαρών γεωπολιτικών αναταράξεων, περνούν από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Ο Μητσοτάκης επιδιώκει άλλωστε τετ α τετ με τους ηγέτες, προσδοκώντας συμμαχικό πνεύμα και ενίσχυση της «φωνής» της Ελλάδας στις πανευρωπαϊκές συζητήσεις. Ενδεικτικά η Αθήνα εκτιμά ότι η ιδέα του «ευρωστρατού», όπως τη στηρίζει ανοιχτά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν και όχι εύκολη διπλωματικά υπόθεση, τίθεται σε νέα βάση συζήτησης. Επιπλέον αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι αρχίζουν να καταγράφουν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την επιχειρηματολογία ότι η άμυνα είναι ειδική κατηγορία δαπανών, δείχνοντας στο ελληνικό αίτημα να μην προσμετρούνται στα ελλείμματα τουλάχιστον οι «υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες» -όσες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Νέα βάση προσδοκά η Αθήνα και στις διαπραγματεύσεις για το κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, έχοντας το βλέμμα στη Ρώμη που αντιμετωπίζει κοινή πρόκληση, αλλά και εντείνοντας τα μηνύματα προς το Βερολίνο για κοινό μηχανισμό αλληλεγγύης στην κατανομή προσφύγων.

με πληροφορίες από Τα Νέα