Διπλή αύξηση στη σύνταξή τους θα έχουν περίπου 100.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020) αλλά και της προσαύξησης που θα έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ηλία Γεωργάκη στην εφ. Τα Νέα, αφορά κυρίως εργαζομένους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολουμένους, αλλά και παράλληλα ασφαλισμένους σε δύο Ταμεία.
Εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που επέφερε ο νόμος Βρούτση (οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων έως 11,8% θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου), η προσαύξηση που ισχύει (λόγω των αυξημένων εισφορών) αναμένεται να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν θα λάβουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη, από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.
Για παράδειγμα, παλαιοί ασφαλισμένοι (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31.12.1992) σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών πλήρωναν μέχρι 31.12.2015 εισφορές άνω του 30%. Ακόμα και το 2018 η συνολική εισφορά για κύρια σύνταξη για τους εν λόγω ασφαλισμένους παρέμενε στο 24%. Πάντως επισημαίνεται ότι το ποσό της κύριας σύνταξης, στις περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, δεν μπορεί να ξεπερνάει το νέο πλαφόν, ήτοι τις 4.608 ευρώ (μεικτά) που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύου- σας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.
Τονίζεται παράλληλα ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε χθεσινές δηλώσεις του στο Open ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ακόμα κι αν τραβήξει περισσότερο η ιστορία, και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση για μείωση μισθών, μια και «Με όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιέχει μείωση συντάξεων ή μισθών, τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί».
Παράλληλα τόνισε ότι η εικόνα των στοιβαγμένων συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες θα αλλάξει, καθώς «ο στόχος για να βγάλουμε ψηφιακή σύνταξη παραμένει – αν δεν πάμε Ιούνιο, θα πάμε τον Ιούλιο σίγουρα». Για τον φόβο έκρηξης της ανεργίας ξεκαθάρισε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μπουν λουκέτα, να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ώθηση στην αγορά μόλις τελειώσει αυτό. Διατηρούμε καύσιμα, κρατήστε το αυτό, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία». Πρόσθεσε ακόμα ότι «τον Μάρτιο έδειξε γενναιότητα η ελληνική επιχείρηση. Δεν είχαμε κύμα απολύσεων που να οφείλεται σε λουκέτα. Αν υπήρξε άνοδος της ανεργίας, οφείλεται σε μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα τον Μάρτιο κράτησε». Για το αν έχουν λεφτά τα Ταμεία για να υπάρξει το επίδομα των 8Θ0 ευρώ για τον Μάιο και τον Ιούνιο τόνισε: «Εχουμε εξαγγείλει ότι η περίμετρος των επιχειρήσεων θα μεγαλώσει και το 85% μπαίνει σήμερα κάτω από την ομπρέλα των 800 ευρώ. Αν συνεχιστεί, θα διευρυνθεί το 800άρι».