Στις αυξήσεις των συντάξεων αναφέρθηκε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς που εξήγησε τι θα ισχύσει και ποιοι θα δουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους.

«Αύριο πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, των ταμείων των επαγγελματιών επιστημόνων (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» δήλωσε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος ανέλυσε ποιες αυξήσεις θα αναμένουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι απόμαχοι της εργασίας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, αύριο Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις σε μισθωτούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους τραπεζών και ΔΕΚΟ με μόνο αριθμό ΑΜΚΑ ενώ όσοι έχουν ζυγό αριθμό ΑΜΚΑ, θα δουν το απόγευμα της Παρασκευής στον λογαριασμό τους τα χρήματα. «Από τα 2.600.000 συνταξιούχοι περίπου 1.700.000 θα δουν πραγματική αύξηση.

Αυτή η αύξηση θα είναι αναδρομικά από Γενάρη του 2023» είπε ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνοντας ότι η αύξηση που θα δουν στους λογαριασμούς γι’ αυτό τον μήνα διπλή αύξηση. Ενδεικτικά, για κάποιον που δει 60 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό, αυτό θα σημαίνει ότι το πραγματικό ποσό της αύξησης θα είναι περίπου 30 ευρώ παραπάνω μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο 910.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση στα ΑΤΜ λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Από το 1.700.000 συνταξιούχους οι περίπου 1.400.000 θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%, περίπου 300.000 θα δουν ένα μέρος της και περίπου 900.000 θα δουν να μειώνεται η προσωπική διαφορά», επισήμανε κάνοντας λόγο για το πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι του οποίου θα κάνουν χρόνια για να δουν πραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.

Σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά , ο κ. Τσουκαλάς τόνισε «αυτό που θα περιμένουμε είναι αν θα είναι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

Mια βοήθεια που είναι αναγκαία, όπως είπε, λόγω του υψηλού πληθωρισμού που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων. Διευκρινίζεται ότι οι συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στην τσέπη χαμηλότερη από 7,75% ενώ συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη, θα είναι καθαρά λογιστική και ανοίγει ο δρόμος για να δουν αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.