Ως κρατούμενοι ειδικής κατηγορίας θα αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσα μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν σε ποινή μη ανασταλτικού χαρακτήρα και οδηγηθούν στις φυλακές για να την εκτίσουν.
Ετσι υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση τόσο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και των σωφρονιστικών καταστημάτων για το πού θα οδηγηθεί ο καθένας, αν και τις πρώτες 14 ημέρες υποχρεωτικά θα μπουν σε καραντίνα λόγω COVID-19 προτού καταλήξουν στα ατομικά κελιά τους.
Το τελικό πρόσταγμα για τις τοποθετήσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα το έχει ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών. Ωστόσο, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών, υπάρχει μια προεργασία σε εξέλιξη για το τι θα συμβεί με αυτούς της εγκληματικής οργάνωσης που θα περάσουν το κατώφλι των φυλακών. Σε πρώτη φάση υπάρχει διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο είχε στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Ετσι, στην πρώτη κατηγορία τοποθετούνται οι επτά που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οσοι από αυτούς καταδικαστούν να εκτίσουν την ποινή τους θα τοποθετηθούν σε ατομικά κελιά πιθανότατα στη Γ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και οι πυρηνάρχες για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο και να δεχτούν επιθέσεις από άλλους κρατούμενους που θα επιχειρήσουν να τους τιμωρήσουν και στην τρίτη κατηγορία αυτοί που θα μπουν στη φυλακή και δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμα πρόσωπα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι αν κάποιοι ή όλοι από το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής οδηγηθούν στη φυλακή, αυτή θα είναι του Κορυδαλλού. Υπάρχουν υποδομές να οδηγηθούν εκεί οι ειδικοί κρατούμενοι του ηγετικού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.
Για τον λόγο αυτό, στα υπάρχοντα κελιά της Γ’ Πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου το 2013 οδηγήθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, γίνονται εργασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν αποφασίσει ο εισαγγελέας να οδηγηθούν εκεί όσοι κρίνει το δικαστήριο ότι οι ποινές είναι μη ανασταλτικού χαρακτήρα και άμεσα εκτελεστές.
Πρόκειται για μια απομονωμένη γωνιά των φυλακών, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τους εναπομείναντες καταδικασθέντες της «17 Νοεμβρίου», όμως δεν υπάρχει καμία επαφή καθώς οι αντιδράσεις σε πιθανή συγκατοίκηση θα ήταν εκρηκτικές. Βέβαια, υπάρχει και η σκέψη να σπάσει ο ηγετικός πυρήνας, αν φυσικά κάποιοι από αυτούς κληθούν να εκτίσουν ποινή φυλάκισης, καθώς οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί, σε σημείο οι περισσότεροι να βρίσκονται στα μαχαίρια.
Ετσι και αλλιώς, τα κελιά θα είναι ατομικά, θα προαυλίζονται διαφορετικές ώρες και δεν θα έχουν καμία σχέση με άλλους κρατούμενους. Συνολικά, τα κελιά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη πτέρυγα είναι περισσότερα από πέντε, διαθέτουν ειδικά κρεβάτια, τραπέζι και δύο καρέκλες το καθένα και έναν μικρό χώρο για προαυλισμό.
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους 57 καταδικασθέντες οδηγηθούν στη φυλακή, θα μεταφερθούν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις φυλακές Δομοκού και Μαλανδρίνου. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες διαθέτουν κελιά και όχι θαλάμους καθώς κάθε κρατούμενος της Χ.Α. θα είναι μόνος στο κελί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις με άλλους κρατουμένους.
Η Αστυνομία, πέρα από την αρχική διερεύνηση της υπόθεσης, όλη την περασμένη εβδομάδα είχε σε στενό αλλά διακριτικό κλοιό τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στόχος είναι όταν τους ζητηθεί να καταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά να τους περάσουν χειροπέδες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, ο οποίος θα αποφασίσει σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα πάνε.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι «Ολες οι έρευνες για τις έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής εξελίχθηκαν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Το υλικό των προανακρίσεων, στα στοιχεία των οποίων βασίστηκαν οι δικογραφίες σε βάρος της Χρυσής Αυγής, υπήρξε προϊόν επίμονης και μεθοδικής έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ»: «Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία κατήγαγε μια ιστορική νίκη κατά εκείνων που την επιβουλεύονται. Ομως, η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Γι’ αυτό και για όποια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποφασιστεί η φυλάκισή τους θα αντιμετωπιστούν όπως όλοι οι κρατούμενοι. Εστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις και προσαρμογές που απαιτούνται για κρατούμενους ειδικής κατηγορίας, όπως οι συγκεκριμένοι. Η Πολιτεία οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε να τους εντάξει ομαλά σε κάποιο Κατάστημα Κράτησης της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει πάντοτε συγκεκριμένα πλάνα για να αντιμετωπίζει ειδικές καταστάσεις, με γνώμονα την ορθή λειτουργία των φυλακών. Με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κρατουμένων ώστε να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε στο πλαίσιο του σωφρονισμού τους».
Πηγή: protothema.gr