Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο Θεοδωρικάκου για την εκπαίδευση, την εξέλιξη και τις αρμοδιότητες του σώματος.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Στα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας θα λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, βάσει του νέου αναβαθμισμένου πλαισίου που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο οικοδομείται ένα σύγχρονο σώμα, που πλέον θα είναι εκπαιδευμένο, θα έχει προσληφθεί με πλήρως αντικειμενικά κριτήρια, θα διαθέτει σύγχρονο και κυρίως λειτουργικό εξοπλισμό ενώ θα διαθέτει σαφή διάρθρωση και πλαίσιο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου (η επεξεργασία του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή), κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως –ενδεικτικά– αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους (κλομπ), που δύναται να χρησιμοποιείται σε περίπτωση άμυνας. Επίσης, φέρει στολή, το ειδικό διακριτικό σήμα της Δημοτικής Αστυνομίας, διακριτικό του βαθμού ιεραρχίας, καθώς και ειδική ταυτότητα προσωπικού. Με άλλα λόγια, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο δημοτικός αστυνομικός να συμβάλλει ενεργά στην αστυνόμευση ενώ θα έχει λάβει και την απαραίτητη εκπαίδευση, η οποία θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Και συλλήψεις

Την ίδια ώρα, η Δημοτική Αστυνομία και δη το προσωπικό της, για αξιόποινες πράξεις αρμοδιότητας θα έχει πλέον καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου ενώ για την εκπλήρωση της αποστολής της, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να προβαίνει και σε συλλήψεις! Παράλληλα, κάθε ελεγχόμενος υποχρεούται να παρέχει τα αιτούμενα, γραπτά ή προφορικά, στοιχεία ή την οφειλόμενη συνδρομή, καθώς και να επιτρέπει την είσοδο στους χώρους στους οποίους διεξάγεται έλεγχος, άλλως υποπίπτει στο αδίκημα της απείθειας κατά το άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, ορίζεται πως κάθε αντίσταση, απείθεια, εξύβριση, άσκηση ή απειλή βίας εναντίον του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας επισύρει σημαντικές ποινές, οι οποίες ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα.

Στο μεταξύ, αλλάζει πλήρως η εσωτερική διάρθρωση του Σώματος, με προϊσταμένους και βαθμούς, στη λογική που λειτουργεί σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας μέσω του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του οικείου δήμου. Επιπλέον, ορίζεται ότι η Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργεί ως διακριτή υπηρεσία του δήμου σε επίπεδο διεύθυνσης, τμήματος ή αυτοτελούς τμήματος, ενώ ειδικά σε δήμους που διαιρούνται σε περισσότερα διαμερίσματα δύναται να συστήνονται περισσότερες διευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά τους βαθμούς που θα μπορούν να λαμβάνουν οι εν λόγω αστυνομικοί, καθορίζονται ιεραρχικά ως εξής: α) Δημοτικός Αστυνόμος Α΄, β) Δημοτικός Αστυνόμος Β΄, γ) Δημοτικός Αστυνομικός Α΄, δ) Δημοτικός Αστυνομικός Β΄, και ε) Δημοτικός Αστυνομικός Γ΄. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και βαθμολογική εξέλιξη ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

 

 Και νέος τρόπος προσλήψεων  

Παράλληλα, επανακαθορίζεται ο τρόπος πρόσληψης του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό ή με σειρά προτεραιότητας μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και ρυθμίζονται όλα τα συναφή ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η πρόσληψη του προσωπικού διενεργείται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) ανά δήμο, με προκήρυξη και διαδικασία της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Εν ολίγοις, οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, το 35ο έτος της ηλικίας τους και για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας, το 28ο και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη.

Ακόμα, ορίζεται ότι η εισαγωγική εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας) του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας παρέχεται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με δαπάνες του οικείου δήμου. Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εσωτερικών θα κινήσει τις διαδικασίες για 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ.