Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το 2023 στον Δήμο Βόλου, έτος εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, που διενήργησε η εταιρεία της Opinion Poll, παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Η έρευνα, για λογαριασμό της εφημερίδας, διεξήχθη σε ένα ευρύτατο δείγμα 809 ατόμων και από τα ευρήματά της φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή συγκεντρώνει πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης για το έργο της, αλλά και ως προς τη συνέπειά της σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Στον τέταρτο χρόνο θητείας και στην πορεία προς τις κάλπες των δημοτικών εκλογών, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αξιολογείται θετικά σε υψηλότατα, επίσης, ποσοστά, δείχνοντας από τα ευρήματα της έρευνας να κατέχει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία. Τα ευρήματα τον δείχνουν ισχυρό και απόλυτο κυρίαρχο του σκηνικού, καθώς δεν φαίνεται να αναπτύσσεται από άλλη πλευρά δυναμική ικανή να τον αμφισβητήσει.

Διατηρεί και ενδεχομένως αυξάνει την πολιτική του ισχύ, με δεδομένη μία «δεξαμενή» δημοτών αναποφάσιστων ακόμη (21%), αλλά και ενός ακόμη 4,9% που δεν γνωρίζει/δεν απάντησε, πιθανότατα διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως το εκλογικό τοπίο των υποψηφίων στον δήμο Βόλου, αλλά και επειδή βλέπει μακριά προς το παρόν τις δημοτικές κάλπες.

Τα μεγάλα ποσοστά θετικής αξιολόγησης και ικανοποίησης για το έργο της δημοτικής αρχής και του Αχιλλέα Μπέου σε συνδυασμό με τα επίσης υψηλά ποσοστά που λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, δείχνουν αφενός τη μεγάλη αποδοχή, αλλά και τον υψηλό δείκτη ισχύος του νυν και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Βόλου. Τα μεγάλα θετικά ποσοστά άνω του 60% και κοντά στο 70% στις περισσότερες των ερωτήσεων προφανώς δείχνουν μια διακομματική συναίνεση και συμφωνία.

Από τη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας σχολιάστηκαν και με τον διευθυντή ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρία Ζούπη, προκύπτει ότι στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ο Αχιλλέας Μπέος λαμβάνει 57,3%, ποσοστό που δείχνει ότι συγκεντρώνει προτίμηση υπερκομματικά, με δεδομένα τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Ποσοστό 8,9% συγκεντρώνει ο Νίκος Παπαπέτρος, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να κατέλθει ως επικεφαλής ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές Βόλου. Ποσοστό 4,3% λαμβάνει η Νάνσυ Καπούλα, η οποία στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε ως υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη της ΝΔ και ποσοστό 3,6% ο Απόστολος Ριζόπουλος (ΚΚΕ).

Σημαντικότερα προβλήματα

Σε ερώτηση για το ποια θεωρούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα, που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για τον Δήμο και τη δημοτική αρχή, 27,3% απάντησαν την καθαριότητα, 16,8% την κατάσταση του οδικού δικτύου και το 13,9% το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση και το πάρκινγκ.

Για το 12,3% των ερωτηθέντων προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η ύδρευση και αποχέτευση  και για το 5,2% η συντήρηση και ανάπτυξη πρασίνου. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η οικονομία, η κατάσταση πλατειών, παιδικών χαρών, η κατάσταση σχολείων, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις. «Άλλο» απάντησε το 5,1% ανάμεσα σε αυτά να κυριαρχούν τα αδέσποτα και ο ηλεκτροφωτισμός σε κάποιες περιοχές. Δεν γνώριζε ή δεν απάντησε ποσοστό 16,4%. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους τα ποσοστά ανά πρόβλημα είναι μικρά, αν διαβαστούν συνδυαστικά με τα ποσοστά ικανοποίησης από το παραγόμενο έργο.

 

Καλύτερα ή χειρότερα;

Οι δημότες θεωρούν ότι τρία χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές τα πράγματα στον Δήμο Βόλου είναι καλύτερα (67,8%) και ίδια (21,9%). Χειρότερα απάντησε το 9,2%, ενώ μόλις 1,1% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.  Η θετική αξιολόγηση είναι, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που η αξία του αυξάνεται, αν ληφθεί υπόψη η μεγαλύτερη συγκράτηση που υπάρχει με βάση τα σημερινά δύσκολα δεδομένα.

Ανά δημοτική ενότητα θετικά ζυγίζει τα πράγματα στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας ο δήμος Μακρινίτσας, όπως και η Πορταριά σε συντριπτικό ποσοστό 100%, η Νέα Ιωνία (81,6%), η Αισωνία (75%), η Δημοτική Ενότητα Βόλου 67,3%, η Νέα Αγχίαλος (56,3%), η Αγριά (54,5%), η Ιωλκός 53,8%.

Σε ποσοστό 40%, στην χαμηλότερη θέση σε σχέση με τις άλλες δημοτικές ενότητες, ψηφίζει θετικά η Αρτέμιδα, στην οποία αντίστοιχα βρίσκεται και το πιο υψηλό ποσοστό (26,7%) που απαντούν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα, αν και το 33,3% δηλώνει ότι είναι ίδια. Ένα μεγάλο επίσης ποσοστό στην Αγριά (40,9%) απαντά ότι τα πράγματα είναι ίδια στη Δημοτική Ενότητα.

Βαθμός ικανοποίησης

Σχετικά με την ικανοποίηση ή όχι από το έργο και τη δράση της δημοτικής αρχής ανά τομέα (σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις τέθηκαν ξεχωριστά και όχι ως πολλαπλών επιλογών), κυριαρχεί η μεγάλη ικανοποίηση για την προβολή της πόλης του Βόλου. Η ζυγαριά γέρνει σε αυτόν τον τομέα καθοριστικά υπέρ των θετικών σε ποσοστό 91% (ναι και μάλλον ναι). Ακολουθούν η καθαριότητα με 72,6% θετικών, η εξυπηρέτηση δημοτών με 69,9%, η κοινωνική πολιτική με 63,6%. Εδώ, στην τελευταία θέση βρίσκεται η διαχείριση των οικονομικών, αλλά ένα 37,5% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Θετικά απάντησε το 43,3% και αρνητικά το 19,2%.

70,5% ικανοποίηση για το σύνολο του έργου

Σε υψηλό ποσοστό της τάξης του 70,5% (πολύ και αρκετά) είναι ο βαθμός ικανοποίησης συνολικά για το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό ικανοποίησης, που δεν συναντάται σε παρόμοιες έρευνες ανά τη χώρα, δείχνοντας μάλιστα και υπερκομματική απήχηση.

Για το συνολικό έργο θετικά ψηφίζουν κατά 100%, και εδώ, η Πορταριά και η Μακρινίτσα. Υπέρ των θετικών (πολύ και αρκετά) γέρνουν η Αγριά (68,2%), η Αισωνία (63,6%), ο Βόλος (71,2%), η Νέα Ιωνία (77,6%).

Στα χαμηλότερα θετικά ποσοστά ικανοποίησης για το συνολικό έργο της δημοτικής αρχής βρίσκονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στη δημοτική ενότητα Νέας Αγχιάλου, όπου το 41,5% δηλώνει πολύ και αρκετά, έναντι 52,9% που λέει «λίγο». Αλλά και στην Αρτέμιδα, «λίγο» και «καθόλου» απάντησε το 60%.

Συνέπεια δημοτικής αρχής

Στο ερώτημα ως προς τη συνέπεια που επέδειξε η δημοτική αρχή σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ένα συντριπτικό ποσοστό 69,1% απαντά θετικά (πολύ – αρκετά).  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, λαμβανομένου υπόψη ότι η συνέπεια αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα σε πολιτικό σκηνικό.

Στην ανάλυση, ανά δημοτική ενότητα, των απαντήσεων σχετικά με τη συνέπεια έναντι των προεκλογικών δεσμεύσεων και πάλι Μακρινίτσα και Πορταριά απαντούν «ναι» κατά 100%. Τα χαμηλότερα ποσοστά στην Αρτέμιδα, που απαντά «λίγο» κατά 50%, αλλά και στη Νέα Αγχίαλο που απαντά αρνητικά κατά 53% έναντι 35,3% των θετικών.

 Πώς αξιολογούν τον Αχιλλέα Μπέο

Στο ερώτημα σχετικά με τη γνώμη που έχουν για τον Αχιλλέα Μπέο τρία χρόνια μετά την επανεκλογή του ως δημάρχου, ένας στους δύο (46,8%) απαντά καλύτερη έναντι 12,9%, που απαντά χειρότερη, ενώ το ίδιο λέει το 38,3%.

Ανά δημοτική ενότητα, εδώ η Μακρινίτσα απαντά κατά 100% ίδια, η Πορταριά σε ποσοστό 75% καλύτερη, καθόλου αρνητικές ψήφους δεν δίνει η δημοτική ενότητα Ιωλκού, ενώ μικρά είναι τα ποσοστά των αρνητικών απαντήσεων σε σχέση με τα θετικά στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.