Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και η οποία καταγράφει προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος κατά 6,%. Πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει η πλειοψηφία ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Ν.Δ σημειώνει ουσιαστικά ολική επαναφορά στα προς της τραγωδίας των Τεμπών ποσοστά αυξάνοντας τη συσπείρωση και καταγράφοντας άνοδο ποσοστών σε όλους τους δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως η διαφορά στην παράσταση νίκης, το στοιχείο των δημοσκοπήσεων που όπως λένε οι αναλυτές δεν έχει διαψευστεί ποτέ, αυξάνεται κατά 4% φτάνοντας στο 30% μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει η πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό πως επανέρχεται σε υψηλά ποσοστά και η διείσδυση στο χώρο του κέντρου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κυριαρχεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. Στο χώρο της κεντροδεξιάς και της δεξίας παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32 μονάδες έναντι 25,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που ήταν στο 4%

Πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων

 

Με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι ΝΔ 32%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9,5%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 5%, Εθνικό Κόμμα Ελληνες 3%, Άλλο Κόμμα 4%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 11%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ φτάνει στο  56% (από 52%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26% (από 28%).

παράσταση νίκης

 

Στο ερώτημα μετά τις εκλογές τι θα ήταν καλύτερο οι πολίτες απαντούν πως καλύτερο θα ήταν να είναι  πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης (38%) που προηγείται 12 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα (26%). Η πρόταση για πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 9%,

καταλληλότερος για πρωθυπουργός

 

Στο ερώτημα  «αν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα ήταν καλύτερο να γίνει;» το 21% τάσσεται υπερ της προσπάθειας για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία.  Το 37% υπερ της προσπάθειας για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, νέες εκλογές και το 34%  υπερ της διεξαγωγής νέων εκλογών το συντομότερο

Κυβέρνηση συνεργασίας

 

Ως προς την επόμενη κυβέρνηση οι πολίτες  σε ποσοστό 41% θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (31%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (10%). Σε ποσοστό 30% θέλουν  αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (16%).

κυβέρνηση που προτιμάμε

Τα σενάρια κατανομής των αναποφάσιστων

Στη δημοσκόπηση ετέθη ερώτημα σε όσους δήλωσαν αναποφάσιστοι αναφορικά με το σε ποια επιλογή  είναι πιο κοντά με το  37% εξ αυτών να δηλώνουν δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7%  να επιλέγει λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ. Πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 14%,  στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 3%, στο ΚΚΕ το 5%, στην Ελληνική Λύση το 3%, στο Εθνικό Κόμμα Ελληνες το 8%, ενώ «άλλο» δηλώνει το 15% των αναποφάσιστων.

ειδικό ερώτημα για αναποφάσιστους

 

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 35,5%, έναντι 28,5 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 4,5 της Ελληνικής Λύσης, 5,5 του ΜεΡΑ25, 3,5 του Εθνικού Κόμματος Ελληνες. Τα μικρότερα κόμματα λαμβάνουν 4,5%

αναλογική κατανομή αναποφάσιστων

 

 

Στο πρώτο σενάριο με εξακομματική βουλή και 8% εκτός βουλής τα κόμματα θα λάμβαναν:

σενάριο εξακομματική

Στο ίδιο σενάριο με επτακομματική βουλή και 4,5% εκτός βουλής, τα κόμματα θα λάμβαναν:

σενάριο επτακομματική βουλή

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής των εδρών, με κατανομή των αναποφάσιστων με το ειδικό ερώτημα τα εκλογικά ποσοστά θα ήταν:

αναποφάσιστοι με ειδικό ερώτημα

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής εδρών με 11,5% εκτός βουλής και με έξι κόμματα εντός, η κατανομή εδρών είναι:

β'σενάριο εξακομματική βουλή

Στο ίδιο σενάριο, με 7% εκτός βουλής και επτακομματική βουλή, η κατανομή των εδρών είναι:

 

β'σενάριο επτακομματική βουλή