Με την ψαλίδα της διαφοράς να ανοίγει εκ νέου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες την ώρα που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο κέντρο, την κεντροδεξιά και τη δεξιά επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό του έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που πραγματοποιήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ καταγράφει την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας μετά τη φθορά που υπέστη λόγω της τραγωδία των Τεμπών καθώς και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Μάλιστα η παράσταση νίκης δείχνει μια άνοδο της ΝΔ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες με τη διαφορά να αγγίζει το 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης εμφανίζει μια μικρή άνοδο της τάξης του 1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση  η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει στο 5,5% στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, ενώ με αναγωγή επί των εγκύρων, αγγίζει το 5% με την ψαλίδα να ανοίγει από τα μέσα Μαρτίου και τη  ΝΔ να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του  31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%,

Πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 29,5, ΣΥΡΙΖΑ 25, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5, ΚΚΕ 5,5, Ελληνική Λύση 3,5, ΜεΡΑ25 3,5, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3.

Πρόθεση ψήφου, όλες οι απαντήσεις

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», η ΝΔ αυξάνει την ήδη μεγάλη διαφορά και λαμβάνει 52 ποσοστιαίες μονάδες με τον  ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει  28 με την διαφορά να καταγράφεται στις 24 μονάδες.

Παράσταση νίκης

Ισχυρό παραμένει το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα όπου προηγείται με  36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 24% κανένας από αυτούς.

καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού κερδίζοντας με διαφορά το κέντρο (49%)  και διατηρώντας ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά στην κεντροδεξιά και τη δεξιά.

 

Στο κενό πέφτουν και τα εκβιαστικά διλήμματα περί κυβέρνησης συνεργασία με 7 στους 10 να εμφανίζονται να επιθυμούν επανάληψη των εκλογών είτε άμεσα είτε αφού προηγηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και αυτή δεν καρποφορήσει

Τι να γίνει

Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη.

κριτήριο όλοι

Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών.

Επίσης τo 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.