Ως εθνική προδοσία θα εκλάμβανε η πλειοψηφία των Σέρβων την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου», το 75% του δείγματος χαρακτήρισε πράξη προδοσίας ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου. Από αυτούς το 48% θα επέρριπτε ευθύνες για μία τέτοια εξέλιξη στο πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει καταλάβει ποια είναι η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, πιστεύει ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός ότι το 71% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα στήριζε κάποια απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κόσοβο ακόμη κι αν η ένταξη στην ΕΕ προσφέρονταν ως αντάλλαγμα.
Μεταξύ επτά υποθετικών σεναρίων που θα οδηγούσαν σε συμφωνία με τους Αλβανούς, τη μεγαλύτερη υποστήριξη, από το 36% του δείγματος, έλαβε η λύση της προσάρτησης στην Σερβία εδαφών του βορείου Κοσόβου με ταυτόχρονη αναγνώριση καθεστώτος αυτοδιοίκησης στους σερβικούς δήμους στο νότιο Κόσοβο και απόδοσης καθεστώτος ξένου εδάφους στα σερβικά μοναστήρια. Την μικρότερη υποστήριξη, από το 15% των ερωτηθέντων, έλαβε η λύση της ανταλλαγής εδαφών όπου η Σερβία θα λάβει το βόρειο Κόσοβο και θα παραχωρήσει την κοιλάδα του Πρέσεβο. Καμία από τις εφτά λύσεις που προτάθηκαν δεν θα λάμβανε σήμερα σε δημοψήφισμα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος, όπως απαιτείται από το σύνταγμα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 120 περιοχές της Σερβίας, με την συμμετοχή 1.100 πολιτών και παρουσιάστηκε σήμερα στο 9ο διεθνές Φόρουμ για της Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.