Παγιωμένη δείχνει να είναι πλέον η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του νέου έτους. Η δημοσκόπηση της MArc καταγράφει διαφορά της τάξης του 7,5% με τον πρωθυπουργός να διατηρεί μεγάλη απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα όσο και την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Κερδισμένη από τη συζήτηση στη Βουλή επί της ψήφου δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν οι ψηφοφόροι την κυβερνώσα παράταξη, την οποία δηλώνουν πως επιιθυμούν να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην πλειοψηφία τους.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 η Ν.Δ προηγείται με 7,5% του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας ποσοστό της τάξεως του 32,7%  και σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (32,5%). Μικρή άνοδο καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 25,2% από 24,6%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή πτώση που το οδηγεί σε μονοψήφιο ποσοστό καταγράφοντας 9,8%  έναντι 10,2% στην προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%,  η Ελληνική Λύση: 3,9%, οι Έλληνες με  3,4% και το ΜέΡΑ25 με 2,8%, που σε αυτή τη μέτρηση δείχνει να μην μπαίνει στη Βουλή

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή, ξεπερνώντας το κατώφλι του 3%. Σύμφωνα πάντως με την έρευνα το 73,8% θεωρεί πως πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος αυτού στις εκλογές. Το 22,2% πάντως δήλωσε ότι διαφωνεί ενώ το 4,0% δεν απάντησε.

ant1-gallop-13

Επίσης, η πλειοψηφία (ποσοστό 26,4%) δηλώνει πως από την συζήτηση βγήκαν κερδισμένοι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντιθέτως το 21% εκτιμά ότι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 24,9% απαντά «κανένας ιδιαίτερα».

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο ως στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία  των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ποσοστό 32,6%. Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μόνο το 16,5%. Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ προτιμά  το 15,2% και κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ  το 19,8%.

Δημοφιλέστερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τις λιγότερες αρνητικές γνώμες από όλους, ενώ θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 48,7%, με τον Αλέξη Τσίπρας να καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 32,1%.

ant1-gallop-11

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο του πολίτες είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε ποσοστό 83,5%. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά με 36,0%, η εγκληματικότητα και η βία με 27,3%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 20,9%, η έλλειψη φαρμάκων με 20,8%. Οι υποθέσεις διαφθοράς έπονται πάντως με ποσοστό 7,3% ενώ χαμηλά βρίσκεται η  πανδημία με 12,9%, οι φυσικές καταστροφές, με  11,6%.

ant1-gallop-1

ant1-gallop-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι στη πρότελευταία θέση με ποσοστό της τάξεως του 10% και στην τελευταία το μεταναστευτικό με 8,4%.

Στο σημείο αυτό αξιοσημείωτο είναι και το στοιχεία της έρευνας που οι πολίτες απαντούν ως προς την εικόνα διαφθοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμακα από το 0 ως το 10. Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει 6,44 έναντι 6,02 της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα.

ant1-gallop-5