Με «κέρδη» τα οποία προέρχονται κυρίως από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική παράταξη διατηρεί σε διψήφιο επίπεδο το προβάδισµα έναντι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Από τα ευρήµατα, της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασµό του «Πρώτου ΘEMAτος» προκύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι έχουµε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βασικοί πολιτικοί συσχετισµοί παραµένουν αµετάβλητοι και το σκηνικό ελάχιστα απέχει από την εικόνα που διαµόρφωσε η ψήφος των πολιτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Η δύναµη του κυβερνώντος κόµµατος που έφτασε στο απώγειό της τον Απρίλιο του 2020 όταν, υπό το κράτος της θετικής εξέλιξης που είχε η διαχείριση της πανδηµίας και της σθεναρής αντίδρασης που βρήκε η «υβριδική» απειλή της Αγκυρας στον Εβρο, εκτινάχθηκε στο εντυπωσιακό 43,6%, φαίνεται ότι πλέον προσγειώνεται σε αναµενόµενα επίπεδα της τάξης του 33,6%. Το γαλάζιο προβάδισµα καταγράφεται στο 11,9%.
Το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει µειωµένη συσπείρωση της τάξης του 62,1%, ποσοστό που είναι 10 εκατοστιαίες µονάδες κάτω από την αντίστοιχη επίδοση της παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκρατεί το 72,7% όσων την ψήφισαν στις τελευταίες κάλπες.
Πέραν τούτου, η απόσταση των δύο κοµµάτων µεγαλώνει και εξαιτίας του «δούναι και λαβείν» ανάµεσα στα δύο κόµµατα εξουσίας.
Η Νέα ∆ηµοκρατία αποσπά το 6,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι µόλις του 1,1% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόµµατος που αποσπά η αξιωµατική αντιπολίτευση. Το κυβερνών κόµµα, εξάλλου, φαίνεται να µην απειλείται, προσώρας τουλάχιστον, από τα δεξιά του, καθώς, παρά την πληθώρα των σχηµατισµών που δηµιουργούνται ή εικάζεται ότι µπορεί να δηµιουργούν για να εκµεταλλευτούν την κεντρώα κατεύθυνση της κυβέρνησης και την απλή αναλογική µε την οποία θα γίνουν οι επόµενες εκλογές, µόνο το µόρφωµα «Ελληνες για την Πατρίδα» του φυλακισµένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ξεπερνά το φάσµα του 1%.
Από την άλλη, η διαφαινόµενη αύξηση της εκλογικής δύναµης του Κινήµατος Αλλαγής, που µένει να αποδειχτεί αν είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει µονιµότερα χαρακτηριστικά, κάτι που θα κριθεί µετά την εκλογή του νέου αρχηγού του, έχει µάλλον αµφίπλευρη επίπτωση. Η Χαριλάου Τρικούπη αποσπά το 4,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 3,8% των ψηφοφόρων της Ν.∆., αλλά την ίδια ώρα την αντίστροφη πορεία παίρνει το 8,5% των «πράσινων» ψηφοφόρων που κινήθηκαν προς τα δεξιότερα και το 1,1% που στράφηκαν προς την Κουµουνδούρου. Η πλειονότητα των πολιτών, πάντως, εµφανίζεται να τάσσεται υπέρ της υφιστάµενης σταθερότητας, καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (ή ποσοστό 61,4%) θέλουν να ολοκληρώσει τη θητεία της η σηµερινή κυβέρνηση και µόνον ένας στους τρεις (36,2%) επιθυµεί πρόωρες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 43,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει εξάντληση της τετραετίας, ποσοστό που στους νεοδηµοκράτες αλλά και στους φίλους του Κινήµατος Αλλαγής ξεπερνά το 80%.
Πηγή: Πρώτο Θέμα