Μεγάλη παραμένει η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εταιρείες MRB και PULSE.
Συγκεκριμένα, προβάδισμα 18 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ «δίνει» δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, ενώ σε αντίστοιχο γκάλοπ της PULSΕ για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η διαφορά των δύο κομμάτων κυμαίνεται στις 16,5 μονάδες.
Έτσι συνεχίζει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις πως ούτε τα συνθήματα της Κουμουνδούρου (ενίοτε και σε… αγοραίους τόνους) δεν πείθουν τους πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
MRB: Με 18% προηγείται η ΝΔ – Πρώτος ο Δένδιας στην Αξιολόγηση Υπουργών
Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star,, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 5%, το ΚΚΕ με 4,7%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25 με 2,9%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός στο δίπολο Μητσοτάκη – Τσίπρα αναδεικνύεται στη δημοσκόπηση της MRB o Κυριάκος Μητσοτάκης με διαφορά 20, 3% (44,9% έναντι 24,6%).
Στην αξιολόγηση των υπουργών πρώτος έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 55,2% και έπονται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με 51,5% και υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 51,3%.
Αναλυτικά η αξιολόγηση όλων των Υπουργών
Άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης:
ΣΚΑΙ: Μεγάλο το προβάδισμα της ΝΔ – Σχεδόν 6 στους 10 υπέρ κυβέρνησης για ελληνοτουρκικά
Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 23%. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, η ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα 6%, Λευκό/άκυρο/αποχή 5% και δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8% του δείγματος.
Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση.
Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 17,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 41,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6,5% , δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8,5% του δείγματος.
Ελληνοτουρκικά
Οι αποφάσεις/ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων συνολικά, δηλαδή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση το 21% (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση το 37% (έναντι 38%). Το 19% των ερωτώμενων (έναντι 20% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται μάλλον σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% (16%) δηλώνει ότι κινούνται σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση. 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (9%).
Δυσπιστία για Τουρκία
Στην ερώτηση εάν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία το 10% των ερωτώμενων συνολικά απαντά θετικά με 2% να δηλώνει σίγουρα ναι και το 8% μάλλον ναι. Στον αντίποδα, το 80% του δείγματος συνολικά κρίνει ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση αποκλιμάκωσης με το 37% να απαντά μάλλον όχι και το 43% σίγουρα όχι.
Οι Γερμανοί δεν πείθουν
Θετικά αξιολογεί τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά το 18% των ερωτώμενων συνολικά, με 3% να απαντά σίγουρα θετικά (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 15% μάλλον θετικά (έναντι 7%). Το 68% αντίθετα αποτιμά αρνητικά τη συμβολή της Γερμανίας με το 38% μάλλον αρνητικά (34%) και το 30% (42%) σίγουρα αρνητικά. 14% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (σταθερό).
Ελλάς – Γαλλία συμμαχία
Θετικά αξιολογεί τη γαλλική στάση στα ελληνοτουρκικά το 76% των ερωτηθέντων συνολικά, με το 45% σίγουρα θετικά (31%) και το 31% μάλλον θετικά (έναντι 36% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση). 11% του δείγματος συνολικά αποτιμά μάλλον αρνητικά τη στάση του Παρισιού, με 7% απαντά μάλλον αρνητικά (12%) και 4% σίγουρα αρνητικά (6%). 13% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (15% στην προηγούμενη έρευνα).
Η στάση της Ένωσης
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά το 35% των ερωτώμενων συνολικά την κρίνει θετικά με 4% σίγουρα θετικά (σταθερό) και 31% μάλλον θετικά (19%). 12% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (13%).
Η στάση των ΗΠΑ
Τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά την κρίνει θετικά το 27% του δείγματος με 3% σίγουρα θετικά (έναντι 5%) και 24% μάλλον θετικά (26%). Αρνητικά την κρίνει το 59% συνολικά, με 39% (31%) μάλλον αρνητικά και 20% μάλλον θετικά (24%).
Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος
Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος (έναντι 48%), ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24% (σταθερό) με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ανδρών να διαμορφώνεται στο 22%. 26% κρίνει ότι κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός (23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (5%).