Τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα και την κυβέρνηση εμπιστεύεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων για την επόμενη ημέρα στη χώρα και τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύεται στην “Μακεδονία της Κυριακής”.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε, εμπιστεύεστε:» η επιστημονική κοινότητα λαμβάνει σε θετικές γνώμες ποσοστό 74%. Σχεδόν πέντε στους δέκα πολίτες (σε ποσοστό 53%) εμπιστεύονται την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ την κυβέρνηση εμπιστεύεται ένας στους δυο, πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 51%. Ένας στους δύο πολίτες εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 28% το τραπεζικό σύστημα, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύονται μόλις 2 στους δέκα πολίτες, σε ποσοστό 21%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Το 83% όσων ψήφισαν ΝΔ δηλώνει πως εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα, το 82% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής επίσης, ενώ και οι επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά την επιστημονική κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, την εμπιστεύονται για την επόμενη μέρα της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε κυρίως οι άνω των 35 ετών, και το 54% όσων δηλώνουν πως ιδεολογικά ανήκουν στον χώρο του Κέντρου.
Σε αντίθεση, σε ποσοστό 59% από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου 2019 δεν εμπιστεύονται για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά τους οι ερωτηθέντες απαντούν στην ερώτηση «ποια συναισθήματα περιγράφουν καλύτερα την τρέχουσα συναισθηματική σας κατάσταση» ως εξής: αβεβαιότητα (36%), άγχος (29%), αισιοδοξία (26%), ελπίδα (26%), απογοήτευση (22%), θυμός (20%), απαισιοδοξία (16%), φόβος (14%), ηρεμία (10%), αποφασιστικότητα (9%), μοναξιά (7%), σιγουριά (6%), συμπόνια (5%), ανικανότητα (4%), ενθουσιασμό (4%) και χρησιμότητα (3%). Το 1% των ερωτηθέντων «δεν ξέρει-δεν απαντά».
Σε ποσοστό 67% οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμπιστεύονται τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αντίστοιχοι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 64% δεν τον εμπιστεύονται. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του θετικά αξιολογεί τον ιδιωτικό τομέα το 58% και αρνητικά το 42%.
Το 78% των ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου 2019 απαντά πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν την εμπιστεύεται. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνουν δύο στους τρεις.
Ενδεικτική της ανασφάλειας των πολιτών για την επόμενη ημέρα είναι η απάντηση που δίνουν στην ερώτηση «σε ποιον τομέα κυρίως θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επόμενη διετία μετά την πανδημία» με το 31% να απαντά στην «απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας». Το 27% θεωρεί πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον χώρο της Υγείας, το 15% στην Παιδεία και την Κατάρτιση, το 12% στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ακολουθούν με ποσοστό 5% οι δημόσιες επενδύσεις και τα δημόσια έργα, η κοινωνική πολιτική- στήριξη ευάλωτων/ ευπαθών ομάδων με ποσοστό 4%, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή με 3%, «άλλο» με 2%, ενώ το ι% του δείγματος «δεν ξέρει- δεν απαντά».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την ανεργία, που ιεραρχούν ως πρώτο πρόβλημα. Διακρίνουμε, πως σε ποσοστό 57%, δηλαδή παραπάνω από ένας στους δυο, ηλικίας άνω των 55 ετών θεωρούν ως μείζον πρόβλημα την ανεργία και αυτό γιατί οι μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, οε αντίθεση με τους νέους ηλικίας 17-34 ετών που θεωρούν σε ποσοστό μόλις 33% ως σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία.
Πολιτική κυριαρχία
Δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι διψήφια με την ψαλίδα να «ανοίγει» στις 15 ποσοστιαίες μονάδες, και τη ΝΔ να διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το πολιτικό της απόθεμα και την εκλογική της επιρροή με την συσπείρωση των ψηφοφόρων της να είναι αρκετά υψηλή, σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να απολαμβάνει σε επαρκή βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά σε θετικές γνώμες έναντι εκείνων που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 15%.
Ειδικότερα, «εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές» το 31% θα ψήφιζε ΝΔ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%.
Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, η Ελληνική Λύση με 5%, το ΚΚΕ με 4%, ενώ το ΜέΡΑ 25 λαμβάνει 3%. Δύο στους δέκα, και πιο συγκεκριμένα το 20% δηλώνει αναποφάσιστο. Λευκό ή άκυρο θα ψήφιζε το 3%, ενώ το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα πήγαινε να ψηφίσει εάν είχαμε σήμερα εκλογές. Το 6% δηλώνει ότι θα ψήφιζε “Αλλο”, ενώ το 2% δεν απαντά. Συνολικά, η λεγόμενη “γκρίζα ζώνη” καλύπτει ποσοστό 29% δηλαδή περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων.
Στις 18 μονάδες η διαφορά
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος των επόμενων Βουλευτικών Εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθούν) η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 9%, η Ελληνική Λύση 6%, το ΚΚΕ 5%, το ΜέΡΑ 25 4% και «άλλο κόμμα» 9%.