Δημοσκόπηση: Επέλαση Μητσοτάκη και στην κεντροαριστερά – 20,3% η διαφορά

1508

Αλώβητη, με σταθερό το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 20 ποσοστιαίες μονάδες και με θετική αξιολόγηση από την πλειοψηφία των πολιτών για τις πολιτικές της στα κυριότερα μέτωπα (κορωνοϊός, Ελληνοτουρκικά, οικονομία), εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση, μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπως φαίνεται. Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες (62,5%) εμπιστεύονται τους  χειρισμούς της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου (σταθερά στο 40% η Ν.Δ.) όσο και στην απήχηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (με θετική γνώμη σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες – 63,6%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc και την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η Ν.Δ. διατηρεί την πολιτική της υπεροχή και εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικά αξιωματικής αντιπολίτευσή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς έδαφος, απογοητεύοντας τους πολίτες.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχουν οι κυβερνητικές επιλογές είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επικροτούνται και από ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – η θετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς παραμένει υψηλή έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά για πρώτη φορά τόσο πειστικά αμφισβητείται ο πυρήνας του 25%-30%, που φαινόταν να διατηρεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση- ποσοτικά, στην πρόθεση ψήφου δηλαδή, είχε υποχωρήσει κάτω από αυτό το όριο ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν μπορούν μάλλον να εξαχθούν ακόμη σοβαρά συμπεράσματα, αλλά ίσως έχει το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ακόμη μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου, το ΚΙΝΑΛ είχε αντίστοιχο κέρδος σε αυτή τη δημοσκόπηση, αν και εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερα και από το δικό του εκλογικό ποσοστό του περσινού Ιουλίου.

Ο προβληματισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει και από ένα ακόμη εύρημα αυτής της έρευνας: όλο και λιγότεροι (τώρα μόλις το 11%) πιστεύουν ότι με δική του κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα! Γεννάται δηλαδή εύλογα η απορία αν κάνουν ορθώς στην Κουμουνδούρου που επικαλούνται διαρκώς την κυβερνητική τους πενταετία, καθώς ελάχιστοι έχουν κρατήσει εκείνη την περίοδο ως θετική.

Η κυβέρνηση καταφέρνει να περάσει με θετικό τρόπο και το πρόβλημα που αναζωπυρώθηκε τελευταία, αυτό της ελληνοτουρκικής κρίσης. Αφενός γιατί οι χειρισμοί της έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης (σχεδόν 60%) και αφετέρου γιατί ένα αντίστοιχο πλειοψηφικό ποσοστό επιθυμεί τον διάλογο ως τρόπο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, απορρίπτοντας τις φωνές για «πιο σκληρή στάση». Υπό αυτή την έννοια, προφανώς επικροτείται η επιμονή στον διπλωματικό δρόμο και η ήπια ελληνική αντίδραση στο «πεδίο» ή και ειδικότερα στην περίπτωση του «Oruc Reis».

Ενα από τα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία της έρευνας είναι η διαφωνία που έχει ένα μάλλον υψηλό ποσοστό του κόσμου για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, αλλά και η άρνηση ή η επιφύλαξη της πλειοψηφίας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της πολιτικής επιρροής της Ν.Δ. στα επίπεδα του 40%. Γύρω από αυτό το ποσοστό κινείται σταθερά από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, με μικρές αυξομειώσεις (38,3% τον Φεβρουάριο του 2020 το χαμηλότερο, 43,6% τον περασμένο Απρίλιο το υψηλότερο ποσοστό). Με το 40,1% που καταγράφει τώρα διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 14μηνο. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, στο 19,85%, με τη μεταξύ τους διαφορά στις 20,3 μονάδες! Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ήταν στο 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διαρκώς μείωση των δυνάμεών του.

Το ΚΙΝΑΛ είναι όλο και πιο καθαρά τρίτο κόμμα, καθώς αυξάνει τη διαφορά του από το ΚΚΕ. Πλέον είναι στο 6,4%, από το 5,7% τον Ιούλιο. Το ΚΚΕ είναι στο 5,1% από 5%, η Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πιέζεται στο 3% (από 3,4%), μάλλον αδύναμη να κάνει ζημιά από τα δεξιά στη Ν.Δ., ενώ το ΜέΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη περιορίζεται στο 1,5%, από το 1,9%, που κατέγραφε τον Ιούλιο.

Μόλις το 20% των πολιτών επικροτεί την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, με το 77,1% να την αξιολογεί αρνητικά. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη βάση του κόμματοβ, καθώς μόνο το 45,9% των ψηφοφόρων του δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 51,1% είναι απογοητευμένο!

Σύμφωνα με τον Θωμά Γεράκη, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Marc, «η ανησυχία, η ανασφάλεια και η κόπωση των πολιτών είναι διάχυτες. Αδιαμφισβήτητη ωστόσο είναι και η κυριαρχία του ορθού λόγου και της λογικής απέναντι σε κάθε ακρότητα και λαϊκίστικο ανορθολογισμό».

«Στην παρούσα φάση, και 14 μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά θετικής αξιολόγησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξακολουθεί να απολαμβάνει τον τίτλο του δημοφιλέστερου πολιτικού αρχηγού και να εδραιώνεται ως ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

…Η Ν.Δ. εξακολουθεί να καταγράφει στην πρόθεση ψήφου ποσοστά υψηλότερα της εκλογικής της επίδοσης και διατηρεί τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες προσπάθειες δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια βελτίωσης Αντιθέτως, η απήχησή του στην κοινωνία εμφανίζει -συγκυριακά;- σημάδια περαιτέρω μείωσης, με χαρακτηριστικό ότι μειώθηκαν όσοι πίστευαν ότι αν ήταν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ενώ αυξήθηκαν όσοι πιστεύουν πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».

 

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr