Μία νέα εποχή ξεκινά για τη «Βίλα Κλωναρίδη», το κτίριο – σύμβολο που στέκει για περισσότερο από 120 χρόνια στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα δεκαετιών που προέρχεται από κατοίκους και φορείς της πόλης, ανοίγει το «δρόμο» για την αποκατάσταση αυτού του ξεχωριστού αθηναϊκού τοποσήμου. Εδώ και μερικές μέρες, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων υλοποιούν τις πρώτες εργασίες αντιστήριξης και αναστήλωσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου.

Στόχος είναι το πανέμορφο αυτό εμβληματικό κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, να αναβιώσει –μαζί με άλλα εξίσου σημαντικά ιστορικά κτίρια, το πολιτισμικό παρελθόν της πρωτεύουσας και να συμβάλει στην πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της γειτονιάς των Πατησίων.

Συνέχεια του έργου ανάπλασης του ομώνυμου πάρκου και της επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου ΑΒ 

Η αποκατάσταση της ιστορικής Βίλας αποτελεί την τελευταία μεγάλη παρέμβαση στην έκταση του πάρκου «Κλωναρίδη – Φιξ», το οποίο «ξανασυστήθηκε» στους Αθηναίους τον περασμένο Μάιο, ως ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο*, στα πρότυπα των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Δύο μήνες μετά, (Ιούλιος 2021), ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε και στην επαναλειτουργία του ιστορικού θερινού κινηματογράφου ΑΒ που επί τρεις δεκαετίες παρέμενε κλειστός και που σε συνδυασμό με το γειτονικό πάρκο Κλωναρίδη δημιούργησαν δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και επισκέπτες των Πατησίων.

«Η διάσωση και αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη που αποτελεί ένα αυθεντικό σύμβολο της παλιάς Αθήνας, αλλά και συνέχεια της ζωντανής ιστορίας της πόλης, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή δέσμευση της δημοτικής μας αρχής. Σήμερα προχωρούμε μεθοδικά στην αναστήλωση του εμβληματικού κτιρίου, προκειμένου να περάσουμε σύντομα και στο επόμενο στάδιο της πλήρους αποκατάστασής του. Η Βίλα όπως έχει ήδη γίνει με το ομώνυμο πάρκο, θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες τη ζωντάνια και τη λάμψη που της αρμόζει, συμμετέχοντας στο συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της γειτονιάς των Πατησίων. Στόχος μας, εξάλλου, είναι να μην αφήσουμε κανένα «θησαυρό» από το πλούσιο κτιριακό απόθεμα της πόλης να χαθεί μέσα στη λήθη και στην εγκατάλειψη», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο των εργασιών συντήρησης του ιστορικού κτιρίου, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών της Αθήνας, Βασίλη Αξιώτη.

Σύντομο ιστορικό του διώροφου αρχοντικού στα Πατήσια

Το κόκκινο κτίριο, που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα από τους αδερφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν αραιοκατοικημένη, γεμάτη κήπους και χωράφια. Το πολυτελές αρχοντικό ξεχώριζε για τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, που ήταν φιλοτεχνημένος από σημαντικούς ζωγράφους εκείνης της περιόδου. Το 1903, δίπλα από τη βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του ’30 το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του εργοστασίου ως αποθήκης και παγοποιίας.

Το 1993 η Βίλα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το Υπουργείο ανακήρυξε τη Βίλα Κλωναρίδη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα. Το αρχοντικό κατοικήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τους απογόνους της οικογένειας Κλωναρίδη. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000. Είκοσι χρόνια αργότερο (Μάιος 2020) ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο εμβληματικό αρχοντικό της περιοχής των Πατησίων.