Με ομόφωνο ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ζητεί την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης από πολεοδομικές παρεμβάσεις που προκαλούν άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο. Το ψήφισμα που τέθηκε από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και εμπλουτίστηκε με προτάσεις του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.
Ο δήμος Αθηναίων, τονίζεται στο ψήφισμα, «συντασσόμενος με τους δημότες που έχουν κινητοποιηθεί για το θέμα αυτό, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για τη θέσπιση του κατάλληλου προστατευτικού πλαισίου για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας σε όλη του την έκταση».
Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο ζητά να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη θέα της Ακρόπολης , να μελετηθούν οι χρήσεις γης στην περιοχή και να γίνει συστηματικός έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης, όπως επίσης να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα το νέο πλαίσιο όρων δόμησης και χρήσεων γης.
Αφορμή για το ψήφισμα, αποτέλεσαν δύο αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2102/2019 και 2103/2019) που, δικαιώνοντας τους πολίτες που προσέφυγαν κατά της ανέγερσης δύο πολυώροφων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή Μακρυγιάννη, καλούν τη Διοίκηση να επιδείξει την αναγκαία μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης προστασία του μνημείου.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων πολυώροφου ξενοδοχείου. Ο κ. Μπακογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό. «Είναι σημαντικό, όλοι ενωμένοι να μπορέσουμε να θωρακίσουμε θεσμικά και νομικά, με τον καλύτερο, τρόπο τον Ιερό Βράχο», τόνισε μεταξύ άλλων. Από τη σχετική ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα- Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ- Κεφάλαιο».