Σε μια νέα φάση περνά από την Παρασκευή η διαδικασία απομάκρυνσης της μουντζούρας και του άναρχου γκράφιτι από τους τοίχους και τις επιφάνειες της Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Διεύθυνσης Καθαριότητας ρίχνει στη μάχη επτά μηχανήματα νέας γενιάς, τα οποία, με τη χρήση υπερσύγχρονων μεθόδων, μπορούν να απομακρύνουν όχι μόνο τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μουντζούρας, αλλά και να αφαιρούν τσίχλες που είναι κολλημένες πάνω σε τοίχους και επιφάνειες. 

Τα επτά βαν νέας τεχνολογίας, τα οποία στελεχώνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, θα σαρώνουν το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας -ένα ανά δημοτική κοινότητα-, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματική καθαριότητα της πόλης. 

04.jpg

«Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά στον τομέα της καθαριότητας. Επενδύοντας σε νέο, υπερσύγχρονο εξοπλισμό, συνεχίζουμε την προσπάθεια να σβήσουμε ό,τι ασχημαίνει την πόλη, το άναρχο γκράφιτι και τη μουντζούρα. Η Αθήνα με σχέδιο, νέα τεχνολογία και πλέον με πολύτιμη εμπειρία γίνεται μέρα με τη μέρα πιο καθαρή, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη» δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια επενδύσαμε στο να επαναφέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας μέσα από πολύπλευρες ενέργειες για την καθαριότητα. Τα νέα υπερσύγχρονα οχήματα με ειδικά ενσωματωμένα μηχανήματα αφαίρεσης γκράφιτι, ήρθαν για να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά μας να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα σημεία που χρειάζονται αντιγκράφιτι, αποκαλύπτοντας ξανά το φωτεινό πρόσωπο της Αθήνας μας». 

Σύγχρονες μέθοδοι 

Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα αφαίρεσης της μουντζούρας, με μέθοδο που επιτρέπει να απελευθερωθεί οποιοδήποτε υλικό φυτικής ή ορυκτής προέλευσης σε στερεά μορφή. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα παρέχουν την δυνατότητα χρήσης ακόμη και θερμού αέρα - ατμού, σε θερμοκρασία που αγγίζει τους 120 βαθμούς Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζονται αποτελεσματικά επιφάνειες όπως το μάρμαρο ή η πέτρα από ρύπους στους οποίους βρίσκονται επί χρόνια εκτεθειμένες. 

08-RjKGi.jpg

Σημαντικά αποτελέσματα 

Στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 59 επιχειρήσεις μεγάλης διάρκειας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό περισσότερων από 52.000 τ.μ. σε πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, σε κολώνες και ρολά καταστημάτων, σε κτίρια και τοίχους. 

Σημειώνεται ότι στο τέλος κάθε επιχείρησης, οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, εφαρμόζουν σε κάθε σημείο ειδικό αντιγκράφιτι φιλμ με στόχο τόσο τη συντήρηση όσο και την εύκολη αφαίρεση της μουντζούρας σε περίπτωση νέου βανδαλισμού. 

Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στην γραμμή «1595» ή στην διαδικτυακή πλατφόρμα Novoville για να αναφέρουν σημεία σε δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζόδρομους, πάρκα κλπ.) που χρήζουν καθαρισμού από αντιαισθητικά γκράφιτι.

07.jpg