Τους λόγους που τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν αυξημένα εξήγησε, μιλώντας στο MEGA, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας”, υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. “Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε ο Θάνος Δημόπουλος.

Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε.

 «Έξυπνα» μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μιλώντας, τέλος, για τα μέτρα που έρχονται, ο Θάνος Δημόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχουν απόψεις που λένε ότι το να έχουμε το σαββατοκύριακο lockdown στις 18.00 δημιουργεί συνωστισμό τις μεσημεριανές ώρες. Οπότε ίσως σκεφτούμε να κλείνουμε πιο αργά και το σαββατοκύριακο. Άλλη σκέψη θα ήταν όταν κάποιος στέλνει μήνυμα για να κάνει γυμναστική, να το κάνει αυτό στο δήμο του. Όλα αυτά είναι ημίμετρα. Είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, δεν υπάρχει μία λύση. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι έχουμε απόσταση περισσότερο από 2 μέτρα, ο ιός θα εξαφανιζόταν. Να δούμε πόσο εφικτό είναι αυτό. Είναι ένα δισεπίλυτο θέμα, με διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς».

Δύσκολη νύχτα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στα τρία εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας, έγιναν από το ΕΚΑΒ 180 διακομιδές θετικών και ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο Ερυθρό, η εφημερία ξεκινούσε με 14 κρεβάτια άδεια Covid, αλλά τελικά ξεκίνησε με δύο, καθώς αρκετοί φτάνουν στο νοσοκομείο και με δικά τους μέσα. Οι γιατροί και το προσωπικό είναι στα όριά τους.