Στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό του ακατάλληλου περιεχόμενου από τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε πως τα social media «προσφέρουν τα πάντα» και «ένα παιδί μπορεί να δει οποιοδήποτε ακατάλληλο υλικό, άρα σε μια τέτοια κατάσταση θα έπρεπε πιθανώς να πάμε σε μια πιο ακραία λύση για μικρά παιδιά».

«Το θέμα του αλγοριθμικού εθισμού, στην ουσία το θέμα του εθισμού των παιδιών στις οθόνες, είναι ένα θέμα το οποίο πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο οι χώρες αρχίζουν και το αντιμετωπίζουν με ακραία και με πιο μέτριου τύπου μέτρα. Η Αυστραλία αποφάσισε για τα παιδιά κάτω από 16 ετών να απαγορεύσει όλα τα social media. Η Γαλλία, κάνει μία μέση οδό σε παιδιά κάτω από 15 ετών να απαιτείται ο γονικός έλεγχος για κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο κ. Παπαστεργίου στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει μέτρα και διευκρίνισε πως αυτά είναι δύο ειδών: «Το ένα κομμάτι είναι το τι κάνουμε εμείς στα κινητά των παιδιών μας και σήμερα υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν τον έλεγχο, όμως θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο άμεσο, πιο εύκολο, πιο απτό για τους γονείς, άρα θα μπορούσε και εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός παιδικού πορτοφολιού μέσω του οποίου θα γίνεται ο ηλικιακός έλεγχος».

«Αλλά αυτό το οποίο κυρίως πρέπει να γίνει δεν είναι τόσο στο κινητό του παιδιού όσο στο περιεχόμενο, το οποίο οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών πιστεύουν, δηλαδή το πώς θα μπορέσουμε ως Ευρώπη ενωμένη να περιορίσουμε τη χρήση ακατάλληλου υλικού, ειδικά σε περιπτώσεις που οι πλατφόρμες ξέρουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν παιδιά. Άρα πρέπει να βρούμε έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης προκειμένου να μην εκθέτουμε τα παιδιά μας σε τέτοιους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω και μέχρι σήμερα αυτό δυστυχώς περνάει χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο», συμπλήρωσε.

«Αν συμφωνούμε πως η κατάσταση σήμερα στα social media δεν είναι επιτρεπτή για μικρά παιδιά, ότι εκθέτουμε σε κίνδυνο τα παιδιά μας, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρούμε λύση, άρα να βρούμε έναν τρόπο να ελέγξουμε την ηλικία. Το Age Verification είναι κάτι το οποίο η Ευρώπη σήμερα ψάχνει, υπάρχει και σχετικός διαγωνισμός, μια λύση και μια υλοποίηση θα μπορούσε να είναι αυτή, προσωποποίηση πλέον των κινήτων στους ανθρώπους, τα παιδιά που το χρησιμοποιούν, έλεγχος ηλικίας από εκεί μέσω του μητρώου πολιτών και πλέον επιτρεπτή χρήση των social media, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Αρρύθμιστο και ανεξέλεγκτο τοπίο»

«Σήμερα υπάρχουν διάφορες διαδικασίες. Αν με ρωτάτε σήμερα τα social προσφέρουν τα πάντα, ένα παιδί μπορεί να δει οποιοδήποτε ακατάλληλο υλικό, άρα σε μια τέτοια κατάσταση ναι, θα έπρεπε πιθανώς να πάμε σε μια πιο ακραία λύση για μικρά παιδιά. Αν αύριο το πρωί όμως πλατφόρμες ενεργοποιήσουν κανόνες και υπάρχει ένας ηθικός πλέον φραγμός στο τι “σερβίρουν” στα παιδιά, θα μπορούσε αυτό να ελεγχθεί λίγο διαφορετικά. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε σήμερα ποια είναι η κατάσταση, τι κάνουμε εμείς από την πλευρά μας αλλά και τι κάνουν οι πάροχοι σε ένα τελείως αρρύθμιστο και ανεξέλεγκτο τοπίο στα social media. Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί σοβαροί κίνδυνοι για μικρά παιδιά», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Ζαχαράκη: Αυστηροποίηση των κανόνων

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θα υπάρξει αυστηροποίηση των κανόνων, θα ετοιμάσει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, μια πλατφόρμα για να μπαίνουν οι γονείς και να ασκούν γονεϊκό έλεγχο, με λέξεις κλειδιά και απαγορεύσεις για την χρήση των κινητών και του διαδικτύου- για όλα τα ψηφιακά μέσα σε παιδιά και εφήβους - και όχι μόνο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σημείωσε η υπουργός αυτό θα αφορά τα παιδιά 15 ετών και κάτω, εφόσον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεθεί αυτό το ηλικιακό όριο, διότι όπως ανέφερε στα 15 έτη γίνεται η ψηφιακή ενηλικίωση.

Μάθημα στα σχολεία

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τον εαυτό τους στο διαδίκτυο.

Όπως είπε o υπουργός, υπάρχει ήδη ένα βιβλίο που επιμελείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε μορφή audiobook. «Χθες συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τους συνεργάτες του και υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η Αρχή μας δίνει και θα βάλουμε στα σχολεία τώρα, για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τη σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπει ως παιχνίδι αρχικά. Στο μάθημα της πληροφορικής θα το εντάξουμε», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.