Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην εφαρμογή MyCoast καθώς, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8.911 καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες, με 1.731 από αυτές να γίνονται στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο Δημήτρης Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι μέσα από την πλατφόρμα «ο πολίτης πηγαίνοντας σε μια παραλία από το κινητό του μπορεί να δει αν το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι νομίμως κατειλημμένο από ξαπλώστρες και ομπρέλες ή όχι». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών «σαρώνουν» με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τις παραλίες με πρόσφατες φωτογραφίες για να διακριβώσουν κατά πόσο τηρούνται τα όρια ενοικίασης. 

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον προσωπικό αριθμό 

Ο υπουργός είπε ότι η πλατφόρμα για τον προσωπικό αριθμό είναι έτοιμη και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα έχουν όσοι πολίτες έχουν την παλιά ταυτότητα, ενώ όσοι έχουν εκδώσει την ταυτότητα νέου τύπου δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε επανέκδοση. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «ο προσωπικός αριθμός στην ουσία "σαρώνει" οριζόντια όλα τα μητρώα που υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τελειώνει η ιστορία των λαθών, όλη η δημόσια διοίκηση στην ίδια σελίδα σχετικά με το ποιος είναι ο πολίτης».