Το κτηματολόγιο, ξεκάθαρα είναι το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που τρέχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και σημείωσε ότι «πήρε δεκάδες χρόνια για τα δυσεπίλυτα προβλήματα, αλλά πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ, βαίνουμε προς το τέλος».
«Επιτέλους θα καταλάβουμε τι έχουμε και πού το έχουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, είμαστε πεπεισμένοι, και με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι η έλλειψη σωστής κτηματογράφησης δρα κόντρα στην ανάπτυξη, θα τα καταφέρουμε ως το τέλος του 2025», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο έργο της ψηφιοποίησης: «Είναι εξίσου σημαντικό έργο για να μπορέσουμε σε μια σύγχρονη χώρα, με σύγχρονους τρόπους και με ακρίβεια, να μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες που ανατρέχουν στους τίτλους και τα υπόλοιπα σημαντικά έργα κτηματογράφησης.
Οι διατάξεις
Ο κ. Παπαστεργίου, πέραν των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο για το Κητηματολόγιο, αναφέρθηκε και σε τρεις ακόμα διατάξεις:
- άρθρο 27: «Υποχρεωτικά στοιχεία εγγραφής πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 17 ν. 4704/2020». «Δεκάδες φορές χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν γιατί δεν μπορούσε το Δημόσιο να τους ειδοποιήσει, για διάφορα ζητήματα που είχαν. Πλέον, ζητάμε από τους πολίτες να μας πούνε αν έχουν σχέση με την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, το κινητό τους τηλέφωνο ή το μέηλ τους, για να μπορούν να ειδοποιηθούν. Αν δεν έχουν σχέση με την ψηφιακή διακυβέρνηση, τουλάχιστον τη μόνιμη κατοικία τους, για να μπορεί το Δημόσιο να τους ειδοποιεί για ζητήματα που τους αφορούν», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- άρθρο 28: «Επικοινωνία και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ δημοσίων φορέων και φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων - Τροποποίηση άρθρων 29, 105 και 107 ν. 4727/2020». Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, πρόκειται για πολύ σημαντική διάταξη για να ειδοποιούνται οι πολίτες από τους δήμους για υποθέσεις τους και γενικά από τη διοίκηση, όποτε απαιτείται.
- άρθρο 29: «Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων - Προσθήκη άρθρου 24Α και τροποποίηση άρθρου 107 ν. 4727/2020». «Πλέον έχουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης για τις ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο και θα το συνδυάσουμε και με την απόκτηση νέων ταυτοτήτων.