«Να μην τους εμπιστεύεσαι όλους, αλλά μόνο αυτούς που είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σου», είχε υποστηρίξει ο μεγάλος αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Και είχε απόλυτο δίκιο σε αυτήν τη διαχρονικής αξίας και καθολικής εφαρμογής ρήση του. Αναντίρρητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, μπορούν δικαιωματικά να υποστηρίξουν πως ήδη υπάρχουν πολλές και πολυεπίπεδες επιτυχίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν κόντρα σε πρωτοφανείς αντιξοότητες.

 

Αυτό όμως που έχει κερδίσει με το σπαθί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κάτι που σπανίζει στον σύγχρονο πολιτικό βίο. Κάτι που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται, μία αρετή που πολλοί την επιδιώκουν και λίγοι την κατακτούν. Την εμπιστοσύνη του κόσμου σε όσα λέει. Την άρνησή του να παίξει εξωθεσμικά, όσο βολικό κι αν είναι αυτό για τον ίδιο και το κόμμα της ΝΔ.

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, τόσο στα εγκαίνια της ΔΕΘ όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέπτυξε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν η ήδη εφαρμοζόμενη μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Εκτακτα μέτρα, όπως η ενίσχυση 250 ευρώ προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, είναι πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν στον πυρήνα τους τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και ανακουφίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια.

 

Κοντά σε αυτά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, η πλήρης κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η αύξηση των συντάξεων 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και ιδίως των νέων.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, συνεπής με όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, βάζοντας οριστικά τέλος στο κλίμα της πολιτικής παραφιλολογίας που είχε γιγαντωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέραν όμως της αδιαπραγμάτευτης θεσμικής προσήλωσής του, δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να επισημάνει τον κίνδυνο που υπάρχει να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος που οπωσδήποτε θα είναι η Νέα Δημοκρατία, κάτι που θα συνιστούσε, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε, πολιτική τερατογένεση.

 

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μία κυβέρνηση με σύνθεση σαν αυτήν που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του παρόντος, όπως η ενεργειακή κρίση και η τουρκική προκλητικότητα; Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας τη σημασία των εκλογών που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επιδιώκοντας να απομακρύνει το ενδεχόμενο μίας χαλαρής ψήφου εκφραζόμενης είτε μέσω αποχής είτε ψήφου διαμαρτυρίας, κάτι που θα αποτελούσε νερό στον μύλο της ακυβερνησίας και της πολιτικής αστάθειας που επιδιώκει απεγνωσμένα να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οπως ορθά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το δίλημμα στις προσεχείς εκλογές θα είναι η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση. Η σταθερότητα ή η ακυβερνησία. Η παροχή μίας δεύτερης ευκαιρίας στην πρόοδο ή το ρίσκο μίας δεύτερης φοράς στη συμφορά. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, κινούμενος στο τρίπτυχο συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα, παρουσίασε τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στους χαλεπούς καιρούς που διάγει ολόκληρη η Ευρώπη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Επιπροσθέτως, κατέδειξε το αναπτυξιακό πρόσημο που έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές, καθιστώντας την κοινωνία βασικό μέτοχο αυτής της ανάπτυξης.

 

Τα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ αποτελούν ένα προσεκτικά μελετημένο και απόλυτα κοστολογημένο πακέτο στήριξης της κοινωνίας χωρίς κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και μακριά από κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στις αλήστου μνήμης εποχές της εύκολης και ανέξοδης παροχολογίας. Οσοι ωστόσο εξακολουθούν να ονειρεύονται λεφτόδεντρα θα πρέπει να τα αναζητήσουν στο θερμοκήπιο της Κουμουνδούρου…

 

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι Βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΝΔ