Η Δήμητρα Νάνου, υποψήφια δήμαρχος Νέας Σμύρνης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, μας λέει ότι θέλει η Νέα Σμύρνη να γίνει ξανά πόλη με αξία, πόλη λειτουργική, καθαρή, φιλική στον κάτοικο και στον επισκέπτη, ελκυστική στον επενδυτή, με κανόνες στην οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. 

Πώς οραματίζεστε τη Νέα Σμύρνη του μέλλοντος; 

Για μένα η Νέα Σμύρνη θέλω να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης αλλαγής που συντελείται στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Ενα προάστιο που θα απολαμβάνει τα τεράστια οφέλη που δημιουργεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από τη δημιουργία των νέων δημόσιων υποδομών μέχρι και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων. Θέλω τη Νέα Σμύρνη να γίνει ξανά πόλη με αξία, πόλη λειτουργική, καθαρή, φιλική στον κάτοικο και στον επισκέπτη, ελκυστική στον επενδυτή, με κανόνες στην οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν όλους. Με προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής την ισότιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση όλων των γειτονιών της Νέας Σμύρνης. 

Η πόλη σας αποπνέει ιστορία, είναι ένα λίκνο της καθ’ ημάς Ανατολής. Πώς μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω η πολιτιστική ταυτότητα της Νέας Σμύρνης; 

Η Νέα Σμύρνη αποτελεί το λίκνο του μικρασιατικού πολιτισμού. Τα σωματεία, που είναι αφοσιωμένα στη μεταλαμπάδευσή του στη νέα εποχή, είναι πολλά και πολύ δραστήρια. Αποτελούν φορείς ιστορικής μνήμης και συνείδησης και συνιστούν ψηφίδες της ταυτότητας της πόλης μας. Μιλάμε για ανεκτίμητο θησαυρό που οφείλουμε να διατηρήσουμε «ζωντανό» στο μέλλον. Η Νέα Σμύρνη θα προχωρήσει προς τη νέα εποχή με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στις ρίζες και στην παράδοσή της. 

Πώς θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης; 

Η Νέα Σμύρνη πρέπει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Δικαιούται και αξίζει να προβληθεί προς τα έξω η φυσιογνωμία μιας δυναμικής πόλης, που διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αθήνας. Ως τέως αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι γνωρίζω τι πρέπει να γίνει, ώστε η Νέα Σμύρνη να αναπτύξει συνέργειες και ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να εισακούεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Δεν θα μας χαριστεί τίποτα. Οφείλουμε να διεκδικούμε με δυναμισμό, μεθοδικότητα και επιμονή. Αυτό απαιτεί γνώση των εργαλείων που έχουμε ως δήμος στη διάθεσή μας, ικανότητα διεκδίκησης, εμπειρία, προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της εποχής και ετοιμότητα, ώστε ο δήμος να είναι σε θέση να απαντά στις προκλήσεις της εποχής. Φυσικά, απαιτούνται αφοσίωση στο συλλογικό όραμα, σκληρή εργασία, εξειδίκευση και συνεχής επικοινωνία με τον δημότη. 

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα στη Νέα Σμύρνη; 

Η οργάνωση της λειτουργίας της πόλης σε νέο πλαίσιο είναι το ζητούμενο για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Στον πυρήνα της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης βρίσκονται η αυτόνομη λειτουργία της γειτονιάς, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, οι παρεμβάσεις που θωρακίζουν την πόλη απέναντι στην κλιματική κρίση, ενέργειες που προάγουν την οδική ασφάλεια και δημιουργούν συνθήκες άνετης και ασφαλούς μετακίνησης, η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, οι βιοκλιματικές αναπλάσεις βασισμένες στις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η συντονισμένη φιλοζωική δράση, μεταξύ άλλων. 

Τι πλάνα έχετε για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση; 

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η πράσινη μετάβαση και η κυκλική οικονομία βρίσκονται στον πυρήνα της αντίληψής μας και διατρέχουν όλο το εύρος των αξόνων της πολιτικής μας. Το πρόγραμμά μας έχει αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούμε, δημιουργούμε και εργαζόμαστε, ο εκσυγχρονισμός της ψηφιακής λειτουργίας, μια βιώσιμη καθημερινότητα με την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία σε πρώτο πλάνο.