Οι επενδύσεις στην Έρευνα και στην Καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αλλά και προσωπικός στόχος του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρα Χρίστου Δήμα. Σε συνέντευξή του στη δίτομη Ετήσια Έκδοση «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», υποστηρίζει πως, ναι μεν, η χώρα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, και αυτό το μαρτυρούν οι ξένες επενδύσεις , όμως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει ώστε να φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

Είναι γεγονός ότι «οι επενδύσεις στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας συμβάλλουν στο να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Πεποίθηση του Δρα Χρίστου Δήμα είναι πως πρέπει να δημιουργούνται συνεχώς θέσεις υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων για να κρατηθούν στην πατρίδα μας τα σπουδαία επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε, αλλά και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Αναφερόμενος για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα για ενίσχυση της Ερευνας και της Καινοτομίας, που θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ, ο Δρ. Χρίστος Δήμας τονίζει πως «το Ταμείο είναι πολύ σημαντικό για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί ότι έχει συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης Ερευνας, η ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε Ερευνα & Ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας. «Οι προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκαν αναλυτικά με επιχειρηματικό πλάνο ως προς τη χρονική διάρκεια και το προβλεπόμενο κόστος υλοποίησής τους μέχρι το 2025, όπως προβλέπεται, ενώ παράλληλα επεξηγείται γιατί κάθε πρόταση κρίνεται αναγκαία και χρήζει της συγκεκριμένης επένδυσης, ποια προβλήματα και δυσλειτουργίες του παρελθόντος και του παρόντος πρόκειται να θεραπεύσουν» εξηγεί ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρίστος Δήμας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην πλατφόρμα Elevate Greece που αφορά στις αιτήσεις χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων και που δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο και χρόνιο κενό. «Η πολιτεία μέχρι και πριν από μερικούς μήνες δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Επίσης δεν υπήρχε ένας σαφής ορισμός για πως ορίζουμε μια επιχείρηση ως νεοφυή», τονίζει ο υφυπουργός και επιπρόσθετα εξηγεί: «Τώρα πια, για τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και αναλυτικά δεδομένα, ώστε να μπορεί η πολιτεία να χαράσσει και να προκρίνει στοχευμένες πολιτικές για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ειδικά για τις ανάγκες του οικοσυστήματος».