Δικογραφία για βαριά αδικήματα εις βάρος 35 μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης έπειτα από πολυδιάστατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται κυρίως για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Νορβηγίας και Αυστρίας, στους οποίους η Αστυνομία αποδίδει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση διακίνησή παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο, ακόμα και κατασκοπεία. Εις βάρος τους, πάντως, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, καθώς η υπόθεση παραμένει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν σε τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσει που δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Αιγαίο. Τουλάχιστον οι δύο από αυτές σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς έχουν έδρα στην ίδια διεύθυνση, στο Βερολίνο. Φέρονται σε πέντε περιπτώσεις να διευκόλυναν τη διακίνηση μεταναστών και σε άλλες 27 να αποπειράθηκαν να διευκολύνουν τη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους βρίσκεται η εφαρμογή «AlarmPhone». Πρόκειται για έναν ιδιότυπο τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκη. Απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ενώ διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή από τα παράλια της Τουρκίας έως τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι διακινούμενοι καλούν τον αριθμό και ενημερώνουν για το ακριβές στίγμα τους. Στη συνέχεια, τα μέλη της ΜΚΟ αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και να ζητήσουν από τα στελέχη του να περισυλλέξουν τη βάρκα με τους μετανάστες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, δημοσιοποιούν το θέμα στο Διαδίκτυο -κυρίως στο Twitter- ως μια μορφή πίεσης προς τις ελληνικές Αρχές. «Επικοινώνησαν μαζί μας οι επιβάτες μιας βάρκας σε κίνδυνο, ανοιχτά της Λέσβου. Επιβαίνουν 67 άτομα, ανάμεσα στα οποία 27 παιδιά. Μας είπαν ότι η μηχανή τους έχει καταστραφεί και ότι η βάρκα πλέει ακυβέρνητη. Ενημερώνουμε το Λιμενικό ώστε να προχωρήσει άμεσα στη διάσωσή τους», έγραψαν οι διαχειριστές της εφαρμογής τη 17η Ιουνίου στον λογαριασμό τους στο Twitter.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λειτουργία της πλατφόρμας υποστηρίζεται επιχειρησιακά από το πλοίο «Mare Liberum», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λέσβο. Μάλιστα, οι 24 από τους 35 εμπλεκομένους στην υπόθεση συμμετείχαν ως πλήρωμα του σκάφους στο διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, δηλαδή από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων υπό έρευνα ΜΚΟ. Στις 5 Σεπτεμβρίου, Λιμενικό και Αστυνομία πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο σκάφος που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Sea Watch. Τα μέλη του πληρώματος προσήχθησαν και αφέθηκαν ελεύθερα κατόπιν επικοινωνίας της ΜΚΟ με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Κατασχέθηκαν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που υπήρχαν στο σκάφος. Από την έρευνα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του πληρώματος κατέγραφαν τις επικοινωνίες των στελεχών του Λιμενικού, ενώ διένειμαν έντυπο υλικό στο ΚΥΤ Μόριας ενημερώνοντας τους αλλοδαπούς για την ύπαρξη και λειτουργία του «AlarmPhone». Προέκυψε ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι εθελοντές είχαν επικοινωνία και με άτομα στην Τουρκία. Πρόκειται για μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να φθάσουν με βάρκα σε κάποιο ελληνικό νησί, δίχως να τα καταφέρουν. Αυτοί έστελναν πληροφορίες, κυρίως όμως φωτογραφίες και βίντεο από τις επιχειρήσεις του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο.
Τα μέλη της ΜΚΟ Sea Watch είχαν αποδώσει την έρευνα στο πλοίο σε προσπάθεια εκφοβισμού τους, καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Του Γιάννη Σουλιώτη από την Καθημερινή