Ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 

Στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου είναι δικαστές από τον ‘Αρειο Πάγο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόεδρος είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ εισαγγελέας της έδρας είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή. Παρόντες στην δικαστική αίθουσα είναι τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και η κυρία Τουλουπάκη.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης εκ των συνηγόρων της κ. Τουλουπάκη έθεσε θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου και ειδικότερα έθεσε θέμα νομιμότητας της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, ως προς τα μέλη του Αρείου Πάγου που συμμετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου. Στον κατάλογο που στάλθηκε στη Βουλή με τα ονόματα των αρεοπαγιτών περιλαμβανόταν και ο Γεώργιος Κόκκορης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη, το θέμα της υγείας του κ. Κόκκορη ήταν εν γνώσει του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και ο πρόεδρος της Βουλής εξαπατήθηκε στο θέμα αυτό. Ως εκ τούτου υπέβαλε αίτημα να προσκομισθούν όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το διάστημα που είχε λάβει αναρρωτικές άδειες και να διακόψει το δικαστήριο μέχρι να σταλούν τα σχετικά έγγραφα, καθώς το όνομα του κ. Κόκκορη δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα ονόματα των αρεοπαγιτών που στάλθηκαν στη Βουλή.

Ο κ. Μαντζουράνης υπέβαλε αίτημα να δοθούν τα σχετικά έγγραφα που έχουν σταλεί στο δικαστήριο για το θέμα των αναρρωτικών αδειών που είχε λάβει ο κ. Κόκκορης και να σταλούν από τα υπουργείο Δικαιοσύνης βεβαιώσεις, ειδικά για το διάστημα του Ιουλίου 2022 που έγινε η κλήρωση. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη, ο εν λόγω αρεοπαγίτης είχε το επίμαχο διάστημα της κλήρωσης αναρρωτική άδεια και δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, επί του θέματος του κ. Κόκκορη ανέφερε: «Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο κ. Κόκκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα, δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά την προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή».

Τέλος, τέθηκε από τους δικηγόρους των δύο κατηγορουμένων το θέμα ότι δεν μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, το οποίο θα εξεταστεί αργότερα.